Lapszámok

2020. február XXVIII. évfolyam I. szám

A visszaszállított betonok kezelése Re-Con Zero Evo-val „költségmentesen”

Van lehetőség betongyár üzemeltetésére mixermosó nélkül?  IGEN

Folyamatosan emelkednek a megsemmisítési költségek és ez tovább fokozódik a jövőben? IGEN

Mekkora a költsége a visszaszállított betonok Re-Con Zero Evo-val történő újrahasznosításának?  0 Ft

Ez meg hogy lehetséges? Ennek az egyszerű technológiának a költsége kb. megegyezik az előállt adalékanyag árával!

Csak elhatározás kérdése, hogy egy betongyár mikortól egyszerűsíti a selejtbetonok kezelését. (1. kép) A világban különböző mértékű a visszaszállított betonok mennyisége. az USA-ban kb. az eladott beton 5%-a, Japánban, illetve Európában ez mindösszesen 2-3%. Globálisan a 2%-os értéket figyelembe véve éves szinten 460 millió tonna betont kell megsemmisíteni teljesen feleslegesen. Magyarországon átlagos betonüzemeink 500 tonna visszaszállított betonnal számolhatnak éves szinten. Ez hatalmas szám…


1. kép

Ahogy a műanyag palackokat lehetséges szelektíven gyűjteni és újra palackokat készíteni belőlük, a maradék beton a Mapei egyedi megoldásával adalékanyaggá alakítva később újra minőségi betonná „gyúrható”.

A folyamat nagyon egyszerű, alkalmazása csupán szándék kérdése.

A beton Re-Con Zero Evo-val történt kezelését követően a mixerkocsiból a dob forgatásával a visszaszállított beton helyett kavics potyog ki. Ehhez mindösszesen két kis oldódó zacskót kell a betonra dobni. Az ürítési folyamatot követően a mixer dobja mosás nélkül teljesen tiszta marad. A m3-ként képződött 2,3 tonna kavicsot csak el kell helyezni a depóniában majd belőle újra beton készülhet. (2-3.kép)


2.-3. kép

A Re-Con Zero Evo termék lehetővé teszi azt is, hogy amennyiben nagyobb mennyiségben készül beton, amit nem használnak fel, azt gyűjtőkádba ürítve, egy homlokrakodó segítségével melléktermék nélkül ismét kaviccsá alakuljon.

A technológia lényegi előnye kettős: először egyáltalán nem kell megsemmisíteni betont, másodszor az így képződött kavicsot nem kell kitermelni, szállítani és megvásárolni. A termék nevének jelentése: Returned Concrete with Zero impact (Re-Con Zero Evo) – Visszaszállított beton nulla hatással a környezetre és a pénztárcára. Sőt, az előző adatokat figyelembe véve 2% körüli megsemmisített termék esetén egy átlag betonüzem (30 000 m3) a Re-Con Zero használatával – a telep adottságaitól függően – akár 5 millió Ft megtakarítást is eredményezhet éves szinten. (4. kép)


4. kép

A napjainkban végzett környezetvédelmi aktivitás köztudott, hogy jelentősen befolyásolni fogja gyermekeink életét. A lelkiismeret, a környezetünkért folytatott felelősségvállalás döntéseinknél egyre gyakrabban kerül más fontos szempontok elé. Úgy gondolom, hogy a szelektív hulladékgyűjtés – bár csak néhány éve indult el Magyarországon – mára már rutinná vált.

A Re-Con Zero Evo használata a környezet megóvása mellett komoly anyagi előnyt is jelenthet cége számára. Az innovatív megoldásnak köszönhetően ma már folyamatos az érdeklődés a termék iránt. Nem kell sok időnek eltelnie és a Re-Con Zero Evo megtalálható lesz minden betontelepen, mixerkocsiban, de még az építkezéseken is.