Lapszámok

2020. február XXVIII. évfolyam I. szám

Újjáéled az európai ipar

Az Európai Cement Szövetség eltökélten támogatja az európai Zöld Megállapodás létrejöttét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felkérte Frans Timmermans ügyvezető alelnököt, hogy felügyelje Európa éghajlat-semlegességének 2050-ig történő megvalósítása céljait. Az új megállapodásnak megfelelően lehetőség nyílna arra, hogy pozitívan alakíthassuk gyermekeink jövőjét, és biztosítsuk a bolygó virágzását az éghajlatváltozás, a fejlődő technológiák és a globalizáció ellenére, amelyek súlyos hatással vannak az európai polgárok és az egész ipar életére.

Az Európai Cement Szövetségnél (CEMBUREAU) felismerték a közeljövő kihívásait, nemcsak a szektorban, hanem a világ minden iparágában. Ennek egyik alapja, hogy meg kell értenünk: aki elöljár és elfogadja a szükséges változtatásokat, az lesz a legkedvezőbb hatással az iparra. A CEMBUREAU eltökélten támogatja ezt az ügyet, ennek megfelelően erőteljes hozzájárulást nyújt az európai Zöld Megállapodás létrejöttéhez.

A cementipar teljes mértékben elkötelezett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett. Az iparág innovátorainak köszönhetően a környezetvédelmi hatékonyság iránti elhivatottság mára már a cementgyártási folyamat minden szakaszában nyilvánvaló. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése számszerűleg is kimutatható, hiszen az ágazat igyekszik a lehető leghatékonyabban működni, pl. energiahatékonyabb kemencék telepítésével, a hulladék felhasználásával a fosszilis tüzelőanyagok és bányászott nyersanyagok kiváltására, valamint más olyan technológiákkal, mint például újfajta cementek bevezetése, klinker redukció végzése, továbbá a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS) megoldása.

Ezen felül világossá vált, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körkörös és versenyképes európai építőipar létrehozásához együtt kell működnie az értéklánc minden szereplőjének az építészektől a szaktervezőkig, a szabályozóktól a szabványügyi testületekig, az anyaggyártóktól az építőkig és a felhasználókig. A CEMBUREAU hangsúlyozza az úgynevezett 5C megközelítést: klinker (clinker), cement, beton (concrete), építőipar és épített környezet, (construction&built environment), szén-dioxid-kibocsátás újragondolása ((re) carbonation), amely alapján látható, hogy az iparág a szénsemleges jövő felé halad.

Nyilvánvaló, hogy a beton kulcsszerepet játszik a Zöld Megállapodásban, hiszen a hőtároló képesség, az újrahasznosíthatóság és a rekarbonizáció révén döntően hozzájárul az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

Szektorunk ezen felül vezető szerepet játszik a biodiverzióban a kőbányákkal, valamint meghatározó tényező a körforgásos gazdaságban is, amely a gazdasági ciklus minden szakaszában minimalizálja a hulladékot. Ezt az ún. co-processing folyamattal (vagyis a hulladékok cementgyári újrahasznosításával, melynek során a hulladék nemcsak energetikailag, hanem anyagában is újrahasznosításra kerül) és a beton újrahasznosíthatósága révén érjük el, mivel a legtöbbet úgy hozhatjuk ki forrásainkból, ha hosszabb ideig tartjuk a körforgásban. Az anyagsemlegesség továbbra is a CEMBUREAU egyik kulcsfontosságú pillére, az anyagok a beépítésszintjének megfelelő életciklus-elemzés alapján történő megválasztása révén.

A beton kitüntetett jelentőségű anyag a megújuló energia-infrastruktúrában is (mint például a szélerőművek, a hidraulikus gátak), és kiváló hőtároló képessége révén képes közreműködni a megújuló energiák változékonyságának kezelésében, továbbá elengedhetetlen a fenntartható tömegközlekedés – elsősorban a vasút – építése során is.

(forrás: euronews.com, fotó: CEMBUREAU)