Lapszámok

2020. február XXVIII. évfolyam I. szám

Rácz Attila: 30 éves az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége

A Német Építőipari Főszövetség mintájára, a rendszerváltást követően az ország első önálló jogi személyeként létrejött szakmai-, gazdasági-, munkaadói- és érdekképviseleti szervezeteként fogalmazta meg a 30 éves Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségét Koji László elnök a szervezet jubileumi közgyűlésén 2019 decemberében Budapesten. Az elmúlt 3 évtized legkiemelkedőbb állomásaiként az ágazat privatizációjában való részvételt, az országos, megyei és regionális kórházprogramokat, az iskolaprogramokat, a kastélyprogramokat, valamint az országos közbeszerzési eljárások rendjének kidolgozásában való részvételt említette meg.

Az iparág rendkívül jó évet zárt, a magyar építőipar teljesítménye a 2019-es évben várhatóan 4.000 milliárd forint körül alakul. A piac kb. 25%-kal bővült 2018-hoz képest, ami azt jelenti, hogy az ágazat a magyar GDP kb. 6% -át adja – fogalmazott értékelőjében Koji László. Mint elmondta, az építőipari teljesítmény 80%-ot növekedett az elmúlt 3 év alatt, a jövedelmezőség is javult, melynek átlagos értéke 8% körül mozog. Az ÉVOSZ elnöke szerint a hatékonyságon és a fizetési morálon azonban még van mit javítani, tekintettel arra, hogy átlagban a számlák 20%-a nincs időben kifizetve, továbbá az iparági szereplők véleménye szerint 5%-ra tehető az, ami várhatóan nem is lesz.

Az elnök szerint megrendelői oldalról rendkívül sok a bizonytalanság és a rendelésállomány is csökken. A mélyépítés volumene előreláthatólag 22%-kal lesz kevesebb, mint az előző évben. A lakásépítők várhatóan kivárnak. A kistelepüléseken az ÉVOSZ kérésére 5 millió Ft-ig lehetőség lesz az áfa visszatérítésére. A 2020-as év Koji László szerint az állami szerepvállalás éve lesz, kiváltképp igaz ez az építőiparra. A rendelésállomány kb. 60%-a várhatóan állami és önkormányzati megrendelés lesz. Az építőipari foglalkoztatás esetében rendkívül fontos lett a megfelelő képzés és az oktatás. A képzéshez azonban támogatás, szakmunkások és jól képzett szakemberek kellenek. Koji László szerint a fizikai állomány tekintetében alacsony a képzési igény, a hajlandóság és a motiváció. Az elnök beszédében az is elhangzott, hogy növelni kell a hatékonyságot, a piaci szereplők sokkal eredményesebb együttműködésére lenne szükség, továbbá az ágazatnak a környezettudatosság és a digitalizáció irányába is nyitnia kell.

Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásértfelelős terület helyettes államtitkára az építésgazdaság aktuális kérdéseiről tartott előadásában arról beszélt, hogy termelési értékben kiemelkedő volt az elmúlt 3 év. 2020-2021-ben azonban gazdasági enyhülés várható, amelyet az ágazat is meg fog érezni. A kormány az Építőipari Támogatási Program keretében 6+3 milliárd forintot biztosított technológiai fejlesztésre, eszközbeszerzésre és képzésre. Az építésgazdasági stratégia keretében a beruházási és szabályozási összhang megteremtése, a modern technológiák meghonosítása és bevezetése, egy modern építésgazdasági platform létrehozása, a képzési rendszerek fejlesztése, a duális képzések erősítése a fő prioritás, továbbá kiemelt cél a modern technológiákat alkalmazók bevonása az oktatásba. Emellett fontos törekvés a gazdaság fehérítése, az ágazatban kiemelkedő szintű feketemunka csökkentése.

A jubileumi közgyűlésen adták át

  • a Lechner Ödön Díjakat
  • az Építőipari Mesterdíjakat
  • az Építőipari Nívódíjakat
  • az Építési Alkotó díjakat
  • a Sándy Gyula díjat
  • az Épületgépészeti Nívódíjat,
  • valamint első ízben az ÉVOSZ és a BME közös Gazdaságos Családi Ház pályázatának díjait.

(fotó : Csényi Sándor)