Lapszámok

2019. október XXVII. évfolyam V. szám

Kovács Ferenc: Betonelem-előregyártó üzem az ipar és a lakosság szolgálatában

Társadalmunk olyan trendforduló kellős közepén van, ahol az élőmunka egyre költségesebbé, egyenesen elérhetetlenné válik.

Vállalkozásunk és tevékenységünk arra épül, hogy készre gyártott építőipari termékeket szállítsunk ki a megrendelőknek. Előregyártani számos anyagból lehetséges. Mi a betonnal foglalkozunk. Bár mindent le lehet gyártani betonból, nem biztos, hogy érdemes is. Amit viszont a tervező vagy a megrendelő megálmodott, azt feltétlenül el kell és el is lehet érni.

Munkánk és tevékenységünk az egész országra kiterjed, annak ellenére is, hogy 100%-ban magyar tulajdonban lévő családi vállalkozásunk árbevétele nem veszi fel a versenyt a hazai nagyvállalatok értékesítési volumenével.

Vállalatok, önkormányzatok és magánszemélyek is számítanak rugalmas és kreatív munkánkra. Erre a társadalmi megbízásra és bizalomra építjük a tevékenységünket, alakítjuk ki termékeinket.

Ezek vagyunk mi, „Gyártunk mi mindent (is)”.

Vezetőként nálam állandóan napirenden van a megújulás és innováció, amibe éppen úgy beletartozik a vállalati kultúra, mint a termékfejlesztés.

Egy évtizedes előregyártói munkásságom alatt sok tapasztalatot szereztem a kollégákkal együtt. A nehéz dolgokból tanulunk, a jó dolgokat erősítjük, évről évre fejlődünk. Egyedi termékek gyártásánál kifejezetten fontos ez a tudás és szakmai hozzáállás. Megrendelőink sokszor csak egy adott feladat célját fogalmazzák meg, amire nem egyszer a vasbeton technológiába átültetve kell megoldást találnunk.

Az egyedi és szabványos elemek tervezése, sablonok készítése, elemek gyártása és szállítása mind egy kézben, egy telephelyen valósul meg. Gyorsan tudunk reagálni a megrendelői igényekre. A megrendeléstől számított 1-2 hét felkészülést követően olyan elemeket is tudunk gyártani, akár nagy tömegben is, ami előtte nem is létezett. Több lakatosműhelyünk is van, amelyek az egyedi termékek sokaságához gyártják a sablonokat. Amennyiben a kezemben papírlapokkal állítok be a gyártócsarnokba, a hegesztőszemüveg mögül kibújva már kérdezik, hogy „Új prodzsekt, főnök?” és mosolygunk azon, hogy bizony megint új feladatok várnak ránk.

Cégünk, a KV Építőipari Kft., több mint három évtizedes generálkivitelezői és előregyártói múlttal rendelkezik. Telephelyünk Kazincbarcika mellett található egy 4 hektáros ipari területen. Valójában az év összes munkanapján gyártunk, a szoros határidők miatt nem egyszer hétvégéken is. Annak érdekében, hogy termékeink – az idei évben hozzávetőlegesen 12 000 m3 beton és vasbeton termék – időben a kivitelezőkhöz érjenek, több daruzott ipari csarnokban, számos csapattal, szakképzett és innovatív kollégákkal dolgozunk.

Egy-egy telephelybejáráson már szállóigévé vált mondatok az „öntünk, főnök”, a betonacél-szerelőknél a „hajlik a vas” és az „üssük, vágjuk, főnök” a vezérgondolat.

Feladataink tág határokon belül változnak mind volumenben, mind kialakításban. Az általunk gyártott termékportfólióban megtalálhatók a térkőrendszerek, a zsalukő családok, a járdalapok, a csapadékvíz-elvezető csatornák építésére szolgáló mederburkoló elemek, a fedlapok, az előregyártott kész vasbeton aknák, a keretelemek, a kábelcsatornák és a szerkezetépítési elemek, mint például a kéregpanel, a kéregfal és a vasbeton gerendák, az áthidalók is. Az idei év két nagy újdonsága és feladata nálunk egy 5 000 fm hosszúságú öntözőcsatorna előregyártott elemeinek legyártása és egy saját beruházásunkban készülő, nagy részben előregyártott szerkezetekkel épülő társasház.

A DERECSKEI PROJEKT

Hajdú-Bihar megyében egy 5 km hosszú öntözőcsatorna előregyártott elemeinek legyártására kértek fel bennünket. Az elemek méretei viszonylag nagynak mondhatók, a fenékszélesség 140-250 cm-ig terjedő változó keresztmetszetű. Az elemek mélysége kb. 150 cm. Ez gyakorlatilag egy autózható csatorna is lehetne egyben.

A kivitelezőnek két alternatív előregyártott technológiát is ismertettünk. Végül a biztosabb, de valamivel drágább megoldást preferálták, mely esetben egy darab trapézelemként gyártottuk le a beépítésre kerülő elemeket.

A termékeket számítógépen 3D-s elemként formáltuk, gyúrtuk, szimuláltuk és méreteztük úgy, hogy a végén szállításra, emelésre és beépítésre is megnyugtató és biztos válaszokat tudjunk adni. A teljes gyártandó mennyiség több mint 2 500 db elem, amire nagyjából egy év áll rendelkezésre. Részletes terv készült a sablonok kialakításától a gyártáson át egészen a kiszállításig. A teljes kifutás nagyságrendileg 300 gyártási nap.

HOGYAN GYORSÍTSUK EGY TÁRSASHÁZ SZERKEZETÉPÍTÉSÉT ELŐREGYÁRTOTT SZERKEZETEKKEL?

Miskolcon, a Bodótető városrészben több saját fejlesztésű társasházat építettünk az elmúlt 10 évben. Ezek jellemzően monolit pillérvázas szerkezetű épületek – összességében 224 lakásról van szó –, a hozzá tartozó üzletekkel és mélygarázsokkal.

A terület harmadik ütemének építéséről 2019. március végén hoztuk meg a döntést. A megálmodott épület 56 lakást és több mint 6 500 m2 hasznos alapterületet vízionált - 2019. év végére történő műszaki átadással. Ez a tervezéssel együttvéve nem több, mint 9 hónap. Nagyon korán, már az építészeti tervezési fázisban eldöntöttük, hogy a munkafolyamatok meggyorsítása érdekében az eddigi gyakorlattal ellentétben ezt a házat főleg előregyártott elemekből akarjuk építeni. Az épület fő teherhordó szerkezeti elemei a monolit vasbeton pillérekkel, előregyártott vasbeton gerendákkal, kéregpanel födémmel és monolit vasbeton merevítő falakkal alkotnak egy egységet.

A monolit vasbeton oszlopok tetején egyedi acélkonzolok kerültek beépítésre, amelyekre az előregyártott gerenda fel tudott támaszkodni.

Ez volt az első ilyen jellegű feladatunk, mind a szervezést, mind pedig a gyártást illetően. A gyártócsapat kiválóan vette az akadályokat, különösebb probléma és késés nélkül sikerült legyártani a kb. 300 db VB gerendát, és 1 500 db kéregpanelt.

A jövőnket arra a felismerésre alapozzuk, hogy rövid- és közép távon az élőmunkát a szaktudás hanyatlása miatt egyre jobban fel fogják váltani az előregyártott szerkezetek. Az építőipar minden területén elkerülhetetlenné válik az üzemi gyártás szükségessége.

IG: @kvbeton FB: @kvbeton