Lapszámok

2019. október XXVII. évfolyam V. szám

Tanuljuk a BETONt!

A cementek - természetüknél fogva - nedvességre érzékenyek. Mivel a nedvesség teljes kizárása a tárolás során gyakorlatilag lehetetlen, így a gyártók a cementek csomagolásán, fuvarokmányain feltüntetik az adott cementtípusra vonatkozó felhasználhatósági időt. Ezen időtartamon belül a cementek kielégítik mind a szabványos (fizikai-mechanikai, kémiai), mind pedig a vízoldható króm(VI)t artalomra vonatkozó előírásokat. A CEM I típusú, nagy klinkertartalmú, általában nagy őrlésfinomságú cementek érzékenyebbek a tárolásra, ezért e típusok felhasználhatósági ideje rövidebb, mint a nagy cementkiegészítőanyag tartalmú cementeké. A felhasználhatósági idő meghosszabbítható speciális, műanyag fóliát is tartalmazó papírzsákok alkalmazásával. Száraz tárolásnál a cement nem fagyérzékeny.

A cement egészségügyi vonatkozásai

Felhasználáskor a vízzel reagáló cementek erősen bázikus kémhatásúak. A cementpép vagy a frissbeton szemmel való érintkezés hatására súlyosan károsíthatja a látórendszert, adott esetben visszafordíthatatlan károkat okozhat. Ha mégis a szembe jut, nem szabad dörzsölni, mert a mechanikus nyomás következtében szaruhártya-sérülés fordulhat elő. Bőrrel való érintkezés esetén a cement vagy cementpép irritációt okozhat. A bőrrel való érintkezés továbbá érzékenységet, illetve allergiás bőrreakciót is kiválthat. Ezért a bőrre kerülést, valamint a belégzést kerülni kell. Száraz cement esetén a cementet el kell távolítani a bőrről, majd a bőrfelületet bő vízzel le kell öblíteni. Nedves cement esetén a bőrt le kell mosni bő vízzel.

A cement a légzőrendszer nyálkahártyáját is irritálhatja. A cementpor hosszú időn keresztüli ismételt belélegzése megnöveli a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát. Bőrön át történő felszívódástól, illetve bioakkumulációtól a cement esetében nem kell tartani. A sérülések és egészségkárosodások elkerülésére por elleni álarcot és védőszemüveget kell viselni. A bőrrel való érintkezés elkerülésére megfelelő védőruházatot és védőkesztyűt kell viselni. Ha valamilyen károsodás mégis jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.