Lapszámok

2019. október XXVII. évfolyam V. szám

Alagutak az építők szemével

A Magyar Alagútépítő Egyesület 2016. évi Szakmai Napján dr. Greschik Gyula címzetes egyetem tanár Hogyan építettünk egykor címmel, történetekkel fűszerezett előadásban mutatta be a budapesti metróépítés hőskorát, kezdetét.

A résztvevők a nagy tetszéssel fogadott előadás után javasolták, hogy írásban, könyv alakban is meg kellene örökíteni a régi idők szakmai, emberi történeteit. Az egyesület következő közgyűlésén, ahol szinte valamennyi régi metróépítő jelen volt, személyes közreműködésükről biztosítottak egy ilyen munkában. Ők valamennyien szereplői ennek a könyvnek.

Már csak két kérdést kellett megoldani. Ki legyen, aki megírja és ki vállalja a kiadást? Olyan szerzőt nem könnyű találni, aki szakmailag hozzáértő, jó íráskészsége van és elkötelezett az ügy iránt. Ezeknek a követelményeknek egyedül Lovas György építőmérnök, régi szakmai barátom felelt meg, aki már genetikailag is metrós, hiszen édesapja is metróépítő mérnök volt. Örültem, hogy elvállalta a felkérést. Könnyű dolgom volt a kiadóval is, mert a Közlekedéstudományi Intézet első szóra vállalta a könyv gondozását, kiadását.

Amikor kézbe vettem a kéziratot, meg kellett állapítanom, hogy az tartalmazza az eredeti elképzelést, a régi építési módok képi, anekdotákkal fűszerezett bemutatását. Egyszerre mutatja be a technológiák történeti fejlődését, a hazai alkalmazásokat és egyben tisztelgés az ezen túlmutató emberi erőfeszítéseknek. Jó szívvel ajánlom a szűkebb szakma és a téma iránt érdeklődő közönségnek egyaránt.

Dr. Várszegi Gyula