Lapszámok

2019. október XXVII. évfolyam V. szám

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő a magyar építőipar teljesítménye

A KSH adatai szerint az építőipari termelés volumene júliusban 32,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a júniusihoz képest pedig 9,6 százalékkal bővült a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján.

A hazai ágazati termelés a 2010-es átlaggal összevetve 86 százalékkal bővült, uniós szinten pedig 6,4 százalékkal. A magyar teljesítmény a visegrádi országokéval összevetve is kiemelkedő, hiszen a Magyarország után a sorban következő Lengyelországban is csak 29,7 százalékos volt a bővülés. A kedvező adatokban az otthonteremtést, a lakáspiacot támogató kormányzati intézkedések tükröződnek, valamint az is, hogy a magyar pályázók sikeresen használják fel a kohéziós forrásokat – sorra valósulnak meg a komoly, nagy méretű infrastrukturális jellegű beruházások szerte Magyarországon –, továbbá az állami beruházások szerepe is jelentős.

Az épületek építése 32,2 százalékkal, míg az egyéb építményeké 34,1 százalékkal bővült éves szinten. Az épületeknél a lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Az első fél évben 6 472 lakást vettek használatba Magyarországon.

(forrás: kormany.hu)