Lapszámok

2019. október XXVII. évfolyam V. szám

Ez már az 5. Beton Fesztivál volt!

„Kis” jubileumához érkezett a Beton Fesztivál, 2019. október 2-án 5. alkalommal rendezték meg a hazai betonos szakma ünnepét Budapesten, a Dunán, az Európa Hajón.

Egy kis összegzés az elmúlt 5 évből: a fesztiválnak eddig 3 helyszíne volt, több mint 1 600 résztvevő volt kíváncsi a betonnal kapcsolatos újdonságokra. Már 7 egyetem hallgatói ültek a nézők között, 60-nál is több kiállító mutatta be betonból készült alkotásait, a Minden építés alapja pályázatra 100- nál is több sikeres pályamunka érkezett. A korábbi évekhez hasonlóan idén is mint - egy 360-an szálltak hajóra, a fesztivál résztvevőinek több mint negyede egyetemi hallgató és tanáraik voltak. Az idei fesztivál a beton jelenét és múltját, valamint a jövő betonjait, a várható fejlődési irányokat járta körbe.

A fesztivál célja továbbra is az, hogy mind a szakmabeliekkel, mind pedig azokkal az érdeklődőkkel is megismertesse az építészet, a kivitelezés vagy a betondizájn újdonságait, akik nemcsak elméletben, hanem workshopokon keresztül a gyakorlatban is találkozni szeretnének a betonnal mint alapanyaggal. A Beton Fesztivált kezdetektől a beton.hu szervezi a Magyar Cement- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával. Az eseményen hagyományosan az iparági szereplők és az intézmények képviselői mellett a jövő mérnökei, betontechnológusai is részt vesznek.

A nyitóelőadást a MABESZ részéről Klaus Einfalt, a CeMBeton részéről pedig Urbán Ferenc tartotta. A jubileumi megnyitón szó volt az elmúlt öt év betonnépszerűsítési munkájáról, amely a Klaus Einfalt által Ausztriából hozott népszerűsítési szemlélet meghonosításával vette kezdetét. Ennek hatására alakította meg a két szövetség betonnépszerűsítő munkacsoportját, melynek lelkes tagjai azóta is sokat dolgoznak a beton mint anyag, illetve felhasználhatósága minél szélesebb körben való megismertetéséért. A köszöntőn az építőipari hagyományoknak megfelelően szalagátvágással avatták fel a kézműves csokoládéból kirakott „beton” logót, amelyet a résztvevők a helyszínen el is fogyaszthattak.

Hogyan teremthet valódi értéket egy betonszerkezet? – ezt a kérdést járta körbe nyitóelődásában Becker Ádám, a KÖZTI Zrt. tartószerkezeti vezető tervezője, majd a Beton-Dekor ART Kft. ügyvezetője, Berényi Noémi mutatta be egy betondekoratőr szemszögéből a magyarországi építészetet. A tavalyi fesztiválon elindított pódiumbeszélgetések idén is folytatódtak, az elsőben a beton jelenéről és múltjáról volt szó Becker Ádám tartószerkezeti vezető tervező, Berényi Noémi ügyvezető és Klaus Einfalt, az SW Umwelttechnik vezérigazgatójának részvételével.

Az újabb előadásokat – Polgár László: A szerkezetépítés és a beton kapcsolata, Ritter Ádám: BETON 4.0 – követő második pódiumbeszélgetés témája az első folytatá - saként a jövő betonjai – a várható fejlődési irányok voltak. A szakemberek: Csanády Pál, az Artifex Kiadó ügyvezetője, Polgár László, a Polgár-Terv Mérnök Kft. ügyvezetője és Ritter Ádám, a Moratus Kft. műszaki igazgatója arról cseréltek véleményt, hogy milyen fejlődési irányok várhatók a betonépítészetben és a betonépítésben, azaz a betont, a vasbetont és a feszített beton magas- és mélyépítési szerkezeteket, épületeket és egyéb műtárgyakat érintve.

A fesztiválon adták át az immár 5. alkalommal kiírt „Minden építés alapja” pályázat díjait. A pályázatot a szervezők a korábbihoz hasonlóan három kategóriában (Betonépítészet tervezőknek, Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak, valamint Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak) hirdették meg. A kiírásra idén is igen színvonalas pályamunkák érkeztek, ezeket független szakmai zsűri véleményezte.

A „Betonépítészet tervezőknek” kategória díjazottja Vadász Bence DLA és Miklós Zoltán: Bp. IX. Csarnoktér - Meininger Hotel munkája lett. A bírálóbizottság a kategóriában benyújtott pályázatok közül egy pályamunkát tartott a szakmai szempontok szerint értékelhetőnek, így az ebben a kategóriában felszabadult pénzösszeget a hallgatói pályázatok díjazására csoportosította át.

A „Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak” kategóriában 1. helyezett: Kazi Zsolt – Biogázfeldolgozó és látogatóközpont, Budapest X. kerület és szintén 1. helyezett: Ábrahám Gábor – Elzárás terei - Büntetés-végrehajtási intézet Székesfehérváron című pályázata lett. 2. helyezéssel értékelte a bizottság Bedő László – Füst Milán utcai Könyvtár és szintén 2. helyezéssel Rittgasszer Ákos – Univerzális partfejlesztés pályázatát. A kategória 3. helyezését Tomasák Gergő – Kutató- és Látogatóközpont (Csillagda) című munkája vívta ki.

Az „Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak” kategória győztese Szecsődi Barbara – Alkáli aktivált cement-perlit kompozit rendszerek előállítási lehetőségeinek vizsgálata lett, mint ahogy szintén 1. helyezéssel ismerte el a bizottság Balogh Levente – Betontörmelék újrahasznosítása adalékanyagként című munkáját. 3. helyezést ért el Fóris Ildikó – Investigation of glass foam production from waste glass című pályázatával. Különdíjban részesült Molnár Vanda – Concrete Project című munkája.

Idén is élénk érdeklődés kísérte a „Művészet a betonban” című kiállítást, ahol beton- és divattárgyakat is megtekinthettek az érdeklődők. Az interaktív workshopon a bátrak saját maguk készíthették el betonból az apró tárgyakat, köztük egy kisebb méretű gitárt is. A betontárgy-kiállításra finom kidolgozású női ékszereket, acéllal kombinált nyakláncokat, kisebb dísz- és használati tárgyakat is elhoztak alkotóik. Az egyik művész beton hatású festékkel készíti alkotásait, például éjjeli- és állólámpát, illetve faliképet, amelyeket sokan megcsodáltak. A kiállított tárgyakra idén is szavazhatott a közönség: a legnépszerűbb betontárgykiállító a MONGE Stúdió csapata lett.