Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Magyar Andrea: Fissac fórum II. a körforgásos gazdaságról és az ipari szimbiózis szerepéről

A fórumsorozat második rendezvényét, amelynek fő célja a létrejöttéhez szükséges eszközök azonosítása, a társadalmi hatás/elfogadottság vizsgálata a szereplők körében, továbbá a társadalmi elfogadással kapcsolatos gátak leküzdése, 2019. június 20-án az FKF Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában rendezték meg. A találkozón a CeMBeton Szövetség szakmai támogatóként vett részt.

Az esemény első felében Balázs Katalin, a Geonardo Kft. projektmenedzsere a FISSAC projektről tartott előadását hallgathatták meg a résztvevők. Szó esett többek közt a FISSAC pilotokról és esettanulmányokról, olyan innovatív anyagokról és építőipari termékekről, amelyek kedvezőbb tulajdonságokkal és alacsonyabb szénlábnyommal rendelkeznek. Jelenleg a FISSAC projektben részt vevő 26 partner – 9 országból – az ökocement és zöldbeton, innovatív kerámialap, illetve a fa-gumi-műanyag kompozit termékek fejlesztésén dolgozik.

Viszlay Zsuzsa, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa a hazai és nemzetközi ipari szimbiózis tapasztalatokról tartott előadást. 2010 óta foglalkoznak projektekkel, amelyeknek fő céljuk a cégek közötti szinergia ösztönzése, kialakítása. Az ipari szimbiózis program és kapcsolattartói segítségével termelőcégek építhetnek ki együttműködéseket, amelyek eredményeként a keletkező hulladék nem a lerakón köt ki, hanem visszatér az ipari termelésbe.

Petrovszki Krisztián, a Clean Way Kft. ügyvezetője előadásában hangsúlyozta, hogy össztársadalmi érdek egy megfelelő jogszabály összeállítása. Az összefogásban látja a megoldást, viszont egyelőre ez nagyon nagy kihívás, mivel a kivitelező folyamat szereplői, építészek, környezetvédők, állami szervek stb. más szemmel látják a hulladékproblémát. Egyes országokban már beépítik a bontásból visszanyert és újrahasznosítható anyagokat az új épületekbe vagy műtárgyakba. Az elérhető kivitelezési terv alapján az építmény bontását követően a „hulladékokat” a keletkezési helyükön könnyen, anyagfajták szerint, szelektíven be tudják gyűjteni. Ezáltal elősegítik az építési-bontási hulladék másodnyersanyagként történő felhasználását.

Már az előadás során kialakult egy beszélgetés, információcsere a jelenlévők között, amely az esemény egyik fő célja volt. Kulcsfontosságú kérdés az oktatás, a nevelés és a szemléletformálás hatékonyabbá tétele. A hulladékképződés megelőzése érdekében a termék termelésének megválasztásánál hulladékszegény technológiákat, gazdasági ösztönzőket kell bevezetni, amelyeket már a diákok körében is tudatosítani kellene. (Továbbá elhangzott, hogy az építési-bontási hulladékok nem megfelelő hasznosítása a minőség rovására is mehet.) Egy építészmérnök a mai építészet egyik komoly problémájáról, az olcsó kivitelezésről beszélt, amely a tervezéssel ellentétben nem környezettudatos.

A FISSAC projekt következő rendezvényét 2020 elejére tervezik a szervezők, amelyen szeretnék, ha a körforgásosság elveit szolgáló hulladékgazdálkodás elérése érdekében több építészmérnök és kivitelező, illetve a Magyar Építész Kamara is részt venne.