Lapszámok

2019. február XXVII. évfolyam I. szám

Kittka Péter: Új födémzsaluzat-rendszer az élőmunkaigénycsökkentés jegyében

A hazai építőipar is munkaerőgondokkal küzd, kevés a munkaerő. Az egyik lehetséges megoldás: technológiai fejlesztés a jobb kihasználtság jegyében, a termelékenység javítása. Erre született meg egy új födémzsaluzat-rendszer, amely több módon is megkönnyíti a munkavégzést:

• 3 m2 -es panelos a rendszer, a panelok gyorsan beépíthetők.

• Egy-egy panel integrált elem: főtartó, fióktartó, héj egy elemben megjelenítve.

• Minimális a daruigény, csak a munkaszintre való emeléshez szükséges daru.

• Kapcsolási pont kiakadásgátlóval.

• Magában hordozza az egyszerű kiegészítési lehetőségeket – csökken a munkahelyi improvizálás.

• 4,5 m magasságig alulról építhető, akár létra nélkül (fellépővel).

• A megtakarítások forrása: integrált födémzsalu panel (a főtartót, a fióktartót és a héjalást egy elembe integrálja).

• Vakolatmentes felületet ad (panelszél rajzolódik, negatív hibaként egyszerűen, gyorsan glettelhető, ha nem kívánatos a panelrajzolat a felületen).

Betanulás – minden új rendszer bevezetése többletenergiát, odafigyelést kíván. Kérdés, hogy a betanulás mennyire öszszetett folyamat, milyenek a megoldások.

• Néhány rendszerelem használatát kell begyakorolni — rövid a betanulási idő.

• A zsaluzási folyamat logikus és egyszerű, a már ismert rendszerelemek felhasználásával történik a kiegészítés.

• Felhasználóbarát, a munkaszintről szerelhető, tehát alulról szerelt rendszer.

• 30 cm födémvastagságig nem szükséges külön tervezés, méretezés. Nagyobb födémvastagságokhoz is alkalmazható befűzött fatartókkal.

Három alaplépésben történik a bezsaluzás:

• Panel akasztása (ez begyakorlást kíván – néhány próba után nincs gond) – a kiakadásgátló garantálja a továbbiakban a helyes működést.

• Panel feltolása (segédeszközzel – rendszertartozék)

• Támasz elhelyezése (előre beállított magassággal, fejjel előszerelve)

A ZSALUZÁS ALAPSZABÁLYAI

Meghatározott sorrendben kell haladni az egymáshoz kapcsolódás és a szerelés közbeni merevség biztosítása végett. (A bontás ennek megfelelően fordított sorrendben történik majd.) Indulás a sarokból, vagy sarkokból a kiegészítésekig tart – ez lehet a szegélynél, vagy nagyobb helyiségek esetén középen.

A zsaluzáshoz minimális daruzás szükséges, így a munka megszakítások nélkül végezhető, gyorsan haladhat. Nincs felesleges várakozási idő a darura. A daru többé nem kritikus pontja a födémzsaluzásnak, mivel csak a kiegészítések zárásához szükséges.

A nagy terek a 3 m2 -es elemekkel igen gyorsan zsaluzhatók, nincs sok kis elem. Az alapmódszerhez csak három elem szükséges: panel + fej + támasz. 

Kiegészítés: egy korábban kifejlesztettrendszerrel – minden felhasználó által ismert, bevált rendszer. Zökkenőmentes folytatást biztosít egy speciális kengyel. Minden kengyel egy födémtámaszt helyettesít, megtakarítja azt.

A zsalu gyors mozgatása a siker kritikus része – mivel ez teszi ki a zsaluzásra fordított idő 33%-át. A termék paneljei fej felett történő, időigényes munka nélkül kizsaluzhatók. Egy speciális szállítóeszközzel (kerekekkel szerelt tárolópaletta) egyszerre 12 m2 zsaluzóanyag mozgatható egy személy által.

BIZTONSÁG

Gyors, hatékony munkavégzés a padlószintről végezhető folyamatok miatt. A téglalap alakú panelekkel akár nagyobb belmagasságú födémek is biztonságosan zsaluzhatók a padlószintről. A panelek ergonomikus profilnyílások segítségével emelhetők és akaszthatók a fejekre, majd a panelok a végükön feltolhatók a szerelőrúddal.

Nagy helyiségekben kétoldalról javasolt indítás

INTEGRÁLT FELKAPÁS ELLENI VÉDELEM A RENDSZERBEN

A fejek integrált felkapás elleni védelemmel rendelkeznek, ezek megvédik a paneleket a véletlen leeséstől, valamint szükségtelenné teszik a szél elleni egyéb idő- és költségigényes (lekötés) intézkedéseket.

MINIMÁLIS DARUHASZNÁLAT ZSALUZÁS KÖZBEN

Kevés darus emelést igényel, kevesebb alkatrész, nagyobb elemek, vízszintes mozgatás kézzel, egyszerűbb a felcsatolt kerekekkel.

A szerelési sorrend a sarokból indul

GYORS BETANULÁSI IDŐ

Mivel a termékcsalád kevés rendszerelemből építkezik és az egyszerű építési folyamat is egyszerű, így kevésbé képzett munkások is helyesen tudják használni. „Bolondbiztos” és haladós.

KÖNNYŰ, „HÁT-BARÁT” MUNKA A PADLÓSZINTRŐL

A munkavégzés egyenes testtartással végezhető a rendszerrel, a gyakori hajlongás a múlté. Hasonlóan a kizsaluzás is létra és állvány nélkül végezhető, a megerőltető fej feletti munkavégzés aránya minimális. Javasolt szerelőcsapat összeállítás: 2 fő 2 fő – panelmozgatás, beakasztás szerelőrúddal emelés támaszok előszerelése (fej rászerelés, magasságállítás).