Lapszámok

2019. február XXVII. évfolyam I. szám

2019. évi LafargeHolcim Fórum a Fenntartható Építészetért

A 6. Nemzetközi LafargeHolcim Fórum a Fenntartható Építészetért házigazdája a Kairói Amerikai Egyetem lesz 2019. április 4–6. között. A háromévente megrendezett fórum fókusztémája az építőipar anyaghasználatának újragondolása lesz.

A vitaindító előadások, workshopok és épületlátogatások során azokról a stratégiákról esik majd szó, amelyek az anyagfelhasználás csökkentését célozzák az építőipar teljes spektrumában, beleértve egyaránt a kitermelést, a feldolgozást, a szállítást, az építést, a karbantartást és a bontást.

A régészeti örökséget fókuszba állító workshop részeként a Nagy Egyiptomi Múzeumot látogatják meg a résztvevők, ahol első műemlékként II. Ramszesz 11 méter magas, 83 tonnás szobrát pillanthatják meg a múzeum előcsarnokában. (Fotó: Dana Smillie)

A Fórum arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kisebb ökológiai lábnyom érdekében hogyan lehet az építőipart karcsúsítani, meghaladva azt a hamis képet, miszerint a nyersanyagok korlátlanul állnak rendelkezésre. A Fórum arra törekszik, hogy radikális megoldásokat javasoljon az építőanyagok használatában.

Vitaindító előadók:

• Christine Binswanger (kiemelt partner, Herzog & de Meuron, Svájc),

• Lord Norman Foster (elnök és alapító, Foster + Partners, Egyesült Királyság),

• Laila Iskandar (volt Városmegújítási & Informális Településügyi miniszter, Egyiptom),

• Mitchell Joachim (társalapító, Terreform ONE, USA),

• Francis Kéré (igazgató, Kéré Architecture, Németország),

• Anne Lacaton (igazgató, Lacaton & Vassal Architectes, Franciaország),

• Rt Hon Simon Upton (környezetvédelemért felelős parlamenti biztos, Új-Zéland).

A négy mobil workshop egyike bepillantást nyújt abba, hogy Egyiptom milyen erőfeszítéseket tesz gazdag kulturális örökségének megőrzése érdekében. A résztvevők meglátogatják majd a hamarosan elkészülő Nagy Egyiptomi Múzeumot.

PÁRHUZAMOS WORKSHOPOK

A négy workshop célja az interdiszciplináris párbeszéd előmozdítása, új ötletek előterjesztése és a lehetséges megoldások megvizsgálása. Minden workshopot elismert szakemberek moderálnak, és több mint 60, a világ minden tájáról érkező szakember tart előadásokat. Alaposan meg fogják vizsgálni az építőipar jelenlegi anyagfelhasználását és feltárnak olyan stratégiákat, amelyek támogatják az alapvetően fenntartható gyakorlatokat.

A „sivatagi városok” mobil workshop keresztmetszeti képet nyújt a sivatagban négy generáció óta létesített településekről. A résztvevők meglátogatják a New Capital Cairo project néhány építés alatt álló építményét. (Fotó: LafargeHolcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért)

1. Paradigmaváltás: a még meg nem épített világ anyagai. A fenntarthatóan épített környezet teljesen újrahasznosítható és megújuló anyagokból készül.

2. Az anyagáramlások változtatása: készletek, anyagáramlások és ezek dinamikája. Az anyagok időbeli dinamikájának feltárása, az életciklusok, az életmód és a városi fejlődés evolúciója.

3. Kéziről a digitálisra és fordítva: digitalizálás, munkaerő és építőipar. A legjobb kézi és digitális gyártási gyakorlatokból: következetes, együttműködő megoldások.

4. Catch 22: anyagigények és az anyagok hatása: a megfelelő anyag, a legjobb anyag és az anyagfelhasználás minimalizálása.

További információ: www.lafarge.hu