Lapszámok

2019. február XXVII. évfolyam I. szám

Idén újabb 12 milliárd forintra pályázhatnak az építőiparban dolgozó kkv-k

A kormány várakozásai szerint 2018- ban 25 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása az előző év azonos időszakához képest - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, az építésgazdaság további bővülését vetíti előre, hogy Magyarországon 2023-ig még 25 ezer milliárd forintos megrendelés-állománnyal rendelkeznek az ágazat szereplői. Ebből 15 ezer milliárd forintot a magyar állam megrendelései tesznek ki, amelyek nagy részben infrastrukturális fejlesztések. Példaként említette, hogy 2023 végéig az összes megyeszékhelyet összekötik a gyorsforgalmi úthálózat segítségével a fővárossal.

György László szerint a magyar gazdasági növekedésnek már csak a kapacitáskorlátok szabhatnak határt. Éppen ezért a kormány 2020-ig összesen 36 milliárd forintot biztosít az építőiparban dolgozó kis- és közepes vállalkozások (kkv) modernizációjára, kapacitásbővítésére és technológiai fejlesztésére. Az erről szóló pályázatokhoz a kkv-k számára a kormány tavaly 16 milliárd forintos keretet adott, idén újabb 12 milliárd forintra pályázhatnak, 2020-ban pedig a fennmaradó 8 milliárd forintot fordítja az építésgazdaság kapacitásbővítésére.