Lapszámok

2019. február XXVII. évfolyam I. szám

Szilvási András: Színes betonépületek 2. rész

Egyre többször jelennek meg az anyagukban színezett látványbeton-felületek az épületek homlokzatain, a festett felületek kiemelik a beton esztétikai értékét. Cikkünk előző részében a fehér beton felhasználását mutattuk be, ma a vörös betonnal foglalkozunk.

VÖRÖS BETON AZ ELMÉLYÜLÉS SZÍNTERE

Az indiai Karan Darda Architects tervezői helyben előállítható anyagokra tervezték az imahelyet. A helyi építészek vörös betonból építették meg Mahadeva (Shiva), a legfontosabb hindu isten templomát. A vörös beton imahely korszerű átértelmezése a hagyományos vidéki India templomépítészetének. Ebben a környezetben a felület durva kidolgozása az illesztések esetlegessége, a betonszín-elfolyások nem érintik hátrányosan az építmény látványát. Az imahelyet egy sárgásszürke betonlemezre helyezték, amely elválasztja a környezetétől. Az épület és az alaplemez eltérő színvilága harmonizál a környezetével.

A REKREÁCIÓS BETON

A skóciai Irvin helység egészségügyi létesítményeinek vezetői a járó- és fekvőbeteg-gondozás mentálhigiénés javítására a létesítmény parkjába egy pavilonszerű építményt terveztettek. A tervezők (Greame Massie Stúdió) ezt a feladatot a helyszín vöröses árnyalatú talajával azonosuló vörös beton színű pavilonnal képzelték el. A pavilon három brutális téglalap különböző irányú összehalmozásával készült el. A beton vörös vasoxiddal van színezve, a betonfelületek a nyers deszkazsaluzat felszínét tükrözik viszsza. A lemezek nagy kiterjedése a betonlemez vastagsága és a kidolgozottság, valamint az egyszerű formavilág a korai brutális beton fogalomban készült létesítményekre emlékeztet. „Ez a létesítmény azt sugallja, hogy egy adott terület talaja és geológiája hogyan segíthet egy jólét-érzés értelmes megteremtésében, amelyet egyben egy tágabb kontextusba is helyez” – foglalta össze értékelését a tervező.

GDANSK, MEGHÖKKENTŐ MÚZEUM

A lengyel II. világháborús múzeum Gdanskban egy kis méretű téren épült meg, közel a hajógyári szerelő darukhoz. Az épület 23 ezer m2 területen fekszik, nagyobb része a föld alatt van kiépítve. Az épület tervezését pályázaton a Studio Architektoniczne Kwadrat nyerte el. A 45 fokban elferdített vörös betonelemekbe és a nagy felületű üvegezésbe burkolt toronyrész a második világháborús múzeum bejáratát foglalja magába. A toronyrész 40,5 méterrel emelkedik ki a térből. A tornyot gyakorlatilag egy földszintes lepény veszi körbe, amely szintén ferde elhelyezést mutat. A földszinti rész előregyártott vörös betonpanel-burkolatot kapott. A ferde tornyot olyan felületekkel tervezték, hogy a különböző irányokból más-más formai dinamikát kölcsönöz.

TERRAKOTTA VÖRÖS SZÍNŰ KÖZÖSSÉGI HÁZ

A mexikói Productora építésziroda tervezésében valósult meg a Teotitlan del Vallei Közösségi Kulturális Központ. A pigmentált betonfalak terrakotta vörösre emlékeztető színe szépen harmonizál a környezetével. Ugyanez a színvilág köszön vissza a fa ablakkereteknél és a vöröstéglás lépcsőknél is. A pigmentált betonfalak textúráját a deszkazsaluzat lenyomata határozza meg kívül is és belül is. „Formális értelemben a projektet az azonnali kontextus esztétikája alakítja, amely meghatározza a felhasznált magasságot, színt és anyagokat. Az építészeti kötetek szigorú, semleges homlokzatok” – mondta a Productora vezető tervezője.

PASZTELL SZÍNŰ ELŐREGYÁRTOTT, FENNTARTHATÓ OTTHON

Előregyártott elemekből terveztek fenntartható otthont az amerikai Washington Egyetem hallgatói. A fenntarthatósághoz alapkövetelmény a napelemek alkalmazása, azonban itt az esővíz hasznosítását is megoldották. A teherviselő rétegből, a hőszigetelésből és a nagy teljesítményű kéregbetonból álló ház ellenáll a tűznek, a földrengésnek, az extrém időjárási körülményeknek, nem nedvesedik és nem penészedik. A lakóház gondos kivitelezéssel teljes mértékben versenytársa a más anyagokkal való építésnek. Bizonyítottan fenntartható kategóriát kapott. Külön érdekessége, hogy a házgyári elem rétegrendje kissé eltér a hazai gyakorlattól, a teherviselő réteg vékonyabb, a hőszigetelő réteg pedig vastagabb. A kéregbeton felső 2 cm-es része anyagában (krémszín) színezett beton.

ÓPUSZTASZERI SZÍNES BETONCSÍKOK

Az Ópusztaszeri Látogatóközpont minden szempontból különleges. Murka István és Nyéki Anikó építészek a homlokzatképzés tervezése során megkeresték a helyszíni adottságokhoz legjobban illő homlokzati struktúrát. A helyi anyagokkal párbeszédben álló, a hagyományos döngölést képileg megjelenítő homlokzat egyedülálló. A homlokzati betonpanelek kikísérletezése és gyártása az IVANKA-nál történt. A homlokzati panelek 360 cm szélességgel és 80 cm magassággal készültek. Különleges vörösessárga látványa, csíkozottsága a helyi döngöléses eljárással létrejövő földfalakra utal.

Fotók: designboom.com, dezeen.com, player.hu, archello.com