Lapszámok

2019. február XXVII. évfolyam I. szám

Rácz Attila, Urbán Ferenc: CEMBETON-MABESZ: töretlen lelkesedéssel

Folyamatosan beszámolunk a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) 2014-ben megkezdett együttműködésében megvalósuló programokról, melyek továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek.

A szövetségek és tagvállalataik szakembereiből álló munkacsoportunk továbbra sem pihen, ötleteivel és azok megvalósításával 2018-ban is számos területen folytattuk munkánkat. Továbbra is népszerű a betont az óvodás korosztálynak készült Cembi és Mixi kalandjain keresztül megismertető képeskönyv és kifestő, újabb óvodáknak juttattuk el, de az idősebb korosztály is érdeklődve forgatja. Az általános és középfokú képzést a tananyagokra tett észrevételekkel, javaslatokkal, illetve az általunk kidolgozott „A CEMENT, A BETON ÉS A MÉSZ” oktatási segédanyaggal támogatjuk, míg az egyetemi képzésekben előadások tartásával, gyakorlati bemutatókkal, gyárlátogatásokkal veszünk részt (részletesen lásd Szakembereink a felsőoktatásban c. cikkünket). Megjelent döntéshozói kiadványsorozatunk újabb része „Beton – Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható” címmel.

Lapunkkal, a BETON szakmai lappal kapcsolatos újdonság, hogy interaktívabbá tettük honlapját – immár kiemelten is elérhetők a jelentősebb szakcikkek és az aktuális update kiadvány. Továbbá a honlapon 2015 januárjától kezdődően az újság cikkei külön is feltöltésre kerültek (nem csak egyben, pdf-ben tölthető le a lap), melyek szabadon küldhetők akár e-mailben, vagy megoszthatók pl. a Facebookon. Az újság megjelenését és az egyes cikkek kiemelését Facebook-posztokkal is támogatjuk, ezzel is biztosítva azok széles körben való eljuttatását az érdeklődők számára. E tevékenység szorosan beintegrálódott a beton.hu honlap üzemeltetése és a kapcsolódó Facebook-, Instagram-profilok működtetésébe. Örvendetes, hogy tovább gyarapodott Facebook-követőink tábora, 1-1 cikk, hír megmozgatta az érdeklődőket, sokszor mély szakmai véleménynyilvánításba torkollva.

Ezen felületeinket és egyetemi együttműködéseinket felhasználva írtuk ki 2018- ban is beton pályázatunkat építészeknek és egyetemi hallgatóknak 3 kategóriában, amelyre 20 pályázat érkezett. A pályázatokat független zsűri bírálta el, és a kategóriánként 3 díjazott pályamunkát tavaly is két különdíjjal egészítettük ki, kifejezve a nem díjazott pályamunkák magas színvonalának elismerését. Az eredmények kihirdetésére és a díjak átadására – immár hagyományosan – a 4. alkalommal megrendezett BETON FESZTIVÁL-on került sor, melyet új helyszínen, az Európa Hajón tartottunk. A magas színvonalú szakmai előadásokat két blokkra bontottuk, blokkonként 2-2 előadást hallhatott a közönség, ezeket pedig a területek jeles képviselőinek részvételével zajló pódiumbeszélgetés zárta. A fesztiválkiállításon a kreatív alkotók is bemutatták, hogyan gondolkodnak a betonról, míg a workshop keretében ismét lehetőségük nyílt saját kezükkel is megtapasztalni a résztvevőknek, miként lehet bánni a betonnal. (A részletes beszámolót lásd BETON újság 2018. októberi lapszám.)

Munkacsoportunk lelkesedése továbbra is töretlen. A tevékenységeket értékelve meghatároztuk 2019. évi munkaprogramunkat, melynek továbbra is a szakmai összefogás erősítése, a tagvállalataink által gyártott anyagok, termékek, műszaki megoldások, a bennük rejlő lehetőségek megismerése, minél szélesebb kör számára történő megismertetése a célja.