Lapszámok

2018. december XXVI. évfolyam VI. szám

Üzleti etikai díjjal ismerték el a királyegyházi cementgyárat

A fenntartható körkörös gazdaságért és a helyi közösségekért tett erőfeszítéseiért Üzleti Etikai Díjat kapott a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Az Üzleti Etikai Díj 2000 óta az üzleti élet rangos elismerésévé vált, a díjat László Ervin professzor, a Budapest Klub alapító elnöke, világhírű filozófus, író, számos akadémia tagja, és Demcsák Mária, a Piac & Profit üzleti magazin alapító főszerkesztője hozták létre. Céljuk az volt, hogy a magyar társadalom figyelmének középpontjába kerüljenek azok a hazai vállalkozások, amelyek felelős tevékenységükkel, gondolkodásukkal, a környezet és a társadalom érdekeivel összehangolt fejlesztéseikkel példát mutatnak. Az üzleti életben sikeres jelenlétükkel bizonyítékul szolgálnak, hogy a profit érdekei összeegyeztethetők a bolygó, az emberiség, a fenntartható fejlődés érdekeivel.

2018-ban a zsűri 4 kisvállalatnak, 2 középvállalatnak, 2 nagyvállalatnak és 2 multinacionális vállalatnak ítélte oda az elismerést. A zsűri a díjjal a LafargeHolcim Cégcsoport globális célrendszerével összhangban álló körkörös gazdaság helyi megvalósítását, ezen belül a zéró szén-dioxid-kibocsátásra irányuló törekvését, a helyi közösségekért tett erőfeszítéseit értékelte.

A világszerte és Királyegyházán is elérhető felelős hulladékgazdálkodási kezdeményezés, a Geocycle, a körkörös gazdaság egyik kiváló gyakorlati példája. A másodlagos tüzelőanyagok 2014. évi bevezetése óta több mint 20 százalékkal csökkent a Királyegyházi Cementgyár szén-dioxid- kibocsátása és energiafogyasztása. Az elérhető legmodernebb technológia melletti elköteleződés, a folyamatos fejlesztések mellett a vállalkozás olyan projekteket is megvalósít, amelyekkel a helyben élő közösségek életében válik aktív szereplővé. A cementgyár a körkörös gazdasághoz kapcsolódó egyik nagyszabású önkéntes projektje volt az elmúlt évben a 200 őshonos fa telepítése, amelyek élettartamuk során akár 550 tonna szén-dioxidot is megköthetnek.