Lapszámok

2018. december XXVI. évfolyam VI. szám

Kávéfőző betonból?

Sokan csodájára jártak az idei Beton Fesztivál tárgykiállításán bemutatott beton burkolatú kávéfőzőnek. A résztvevők szavazatai is azt igazolták vissza, hogy nagy sikere lehet egy különleges, meghökkentő ötletnek, amely kiváló kivitelezéssel párosul. Ez a beton kávéfőző nyerte el ugyanis a betontárgy-kiállítás legtöbb szavazatát. Az alkotó Fazekas Ferenc, a Tölgyfa Design Stúdió munkatársa.

Külföldi designoldalakon régóta sok izgalmas, inspiráló alkotót és alkotást (fotel, pendrive stb.) követünk lelkes figyelemmel. Éppen ezért, amikor egy kávéforgalmazó ismerősöm a kampányát tervezte, beugrott, hogy milyen szép és hatásos kávéfőzőt lehetne készíteni neki rozsdamentes acél és a designbeton találkozásából. Így született meg a Beton Fesztiválon bemutatott kávéfőző.

A berendezés designtárgy és működő használati tárgy is, épp ez benne a szép. A jövőbeni terveinkben további, immár óriási presszógépek betonozása is szerepel. Kihívást jelentett a megvalósításban, hogy kis felületen dolgoztunk, ez nagyon pepecselős munka, mivel több rétegben kell felvinni az anyagot, majd alakítani, csiszolni. Ezenkívül speciális kezelő anyagokat is kell használni: alapozót, pórustömítőt, fedőt. A beton könnyen használható anyag, de a meghatározott munkafolyamatokat betartva precízen kell vele dolgozni. Évek óta készítünk egyedi, indusztriál bútorokat tölgyből és fémből.

Egyre sűrűbben fordult elő azonban, hogy betonból kértek pultot, falat, és közben már gondolkodtunk, kísérleteztünk bútoroknál is a beton felhasználásával. Tölgy/fém/beton vegyítésével nagyon szép, izgalmas tárgyak születhetnek: hamarosan például egy nagy méretű beton pajtaajtó, de készítettünk már betonból dohányzóasztalt és wc-ülőkét is.