Lapszámok

2018. október XXVI. évfolyam V. szám

Beton arcai 5.0: Betondesign kiállítás Pécsen

Ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit a Beton Arcai Pécsett, a Nick Galériában. Szeptember 14-től egy hónapon át volt látogatható a kiállítás, amelynek kortárs alkotásait idén is a Szigetmonostori Beton Szimpózium adta, reprezentálva a hazai képzőművészet legújabb beton alkotásait. A rendezvényt a pécsi Design Hét hivatalos programjába emelte.

„A mai, ötéves évforduló is jelzi, hogy a Királyegyházi Cementgyár nemcsak az építőanyagok, hanem az ebből készült megoldások mellett is elkötelezett. A beton nemcsak a világ leggyakrabban felhasznált építőanyaga, hanem új utakat, lehetőséget kínál a képzőművészeknek és designereknek is" - mondta a megnyitón Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Értékesítési és marketing igazgatója.

A kiállításon tizenegy művész, Bánki Ákos, Csurgai Ferenc, K. Nagy Tímea Beatrix, Kuti László, Nagy Zsófia Magdolna, Szalay Péter, Szilágyi Csilla, Tollas Erik, Varga Tibor, Várbíró Kinga Evelin, Veres Balázs alkotásai, kortárs szobrok, domborművek voltak láthatók.

A kéthetes alkotófórum, a Szigetmonostori Beton Szimpózium idei mottója jegyében: „Emelj hidat!", a művészek alkotásukkal definiálták a művésztelep társadalomban betöltött „híd" szerepét. Mindezt nagy méretű betonszobrászati alkotások létrehozásával valósították meg, amelyek a kiállítást követően Szigetmonostor közterein foglalják el majd végső helyüket. A szervezők célja, hogy a falu különböző pontjain olyan folyamatosan bővülő köztéri kiállítás jöjjön létre, amely új színt hoz a település művészeti életébe. Ennek első állomásaként a művésztelepnek otthont adó faluházban létesül majd „szoborpark" az eddigi találkozók során született műalkotásokból.

Az izgalmas, sokszínű formák mellett érdekes, többségében rendhagyó technikával készült darabok elsőként, és várhatóan utolsó alkalommal voltak láthatók ebben az összeállításban a nagyközönség számára.