Lapszámok

2018. október XXVI. évfolyam V. szám

Jelentősen növekszik a betongyár eredményessége, ha ReCon Zero EVo-val védi környezetét

Van lehetőség betongyár üzemeltetésére mixermosó nélkül?

IGEN

Folyamatosan emelkednek a megsemmisítési költségek és ez tovább fokozódik a jövőben?

IGEN

Mekkora a költsége a visszaszállított betonok Re-Con Zero EVO-val való újrahasznosításának?

0 Ft

Csak elhatározás kérdése, hogy egy betongyár mikortól egyszerűsíti a selejtbetonok kezelését. A világban különböző mértékű a visszaszállított betonok mennyisége: az USA-ban kb. az eladott beton 5%-a, Japánban, illetve Európában ez mindösszesen 2-3%. Globálisan a 2%-os értéket figyelembe véve éves szinten 460 millió tonna betont kell megsemmisíteni teljesen feleslegesen. Ahogy lehetséges szelektíven gyűjteni a palackokat, és újra palackokat készíteni belőlük, a Mapei egyedi megoldásával a maradékbeton adalékanyaggá alakítva később újra minőségi betonná „gyúrható”.

Miután egyre több gyakorlati kérdés merül fel e területünkkel kapcsolatban, szeretnék néhány adatot leírni a Mapei rendkívül innovatív, környezetkímélő termékéről.

A Re-Con Zero EVO egy tökéletes megoldás, amelynek segítségével a dob forgatásával a visszaszállított beton helyett kavics potyog ki a mixerkocsiból. Ehhez mindöszszesen két kis oldódó zacskót kell a betonra dobni. Az ürítési folyamatot követően mosás nélkül is teljesen tiszta marad a mixer dobja. Csak el kell helyezni a m3 -enként képződött 2,3 tonna kavicsot a depóniában, amiből újra beton készülhet.

A Re-Con Zero EVO termék lehetővé teszi azt is, hogy a mixerkocsik által gyűjtőkádba ürített nagyobb mennyiségű beton homlokrakodó segítségével, melléktermék nélkül ismét kaviccsá alakuljon. A technológia lényege kettős: egyrészt egyáltalán nem kell megsemmisíteni betont, másrészt az így képződött kavicsot nem kell kitermelni, szállítani és megvásárolni. A termék nevének jelentése: Returned Concrete with Zero impact (RE-Con Zero EVO) – Visszaszállított beton nulla hatással a környezetre és a pénztárcára. Sőt, az előző adatokat figyelembe véve 2% körüli megsemmisített termék esetén egy átlag betonüzem (30 000 m3 ) nemcsak nullázza a költségeit, a Re-Con Zero használata – a telep adottságaitól függően – éves szinten akár 5 millió Ft megtakarítást is eredményezhet.

A környezetvédelemre ma már nem mondhatjuk, hogy csupán egy divatos téma. Mindannyian sokat költünk rá, akár szándékosan, pl. adók formájában. Rengeteg drága, zöld rendszámos autó szaladgál az utakon, pedig a vásárláskor nem bizonyított a gazdaságossági előnyük. A lelkiismeret, a környezetünkért való felelősségvállalás egyre gyakrabban kerül a gazdaságosság elé. Ha pedig a környezetünk megóvása érdekében hozott döntés komoly anyagi előnyt is jelent cége számára, nem kérdés, hogy a Re-Con Zero EVO rövidesen megtalálható lesz minden betontelepen, mixerkocsiban, de még az építkezéseken is.