Lapszámok

2018. október XXVI. évfolyam V. szám

Papp József: Miska huszár testében több mint 30 m3 öntömörödő beton

Hosszú évek alapos előkészítő munkájának köszönhetően nyerte el végleges formáját a pákozdi csatának emléket állító gigantikus méretű betonszobor, a Miska huszár. A szobrot tavaly avatták fel az M7-es autópálya melletti Bogár-halmon. A munka során a Duna-Dráva Cement Kft. is szerepet vállalt a kivitelező és a statikus kiválasztásában, illetve a betontechnológiai megoldásokban. A felhasznált beton mennyisége – az alapzatot és a szobortestet is beleszámolva – elérte a 70 m3 -t.

A Pákozd, Bogár-halom 069/18-as helyrajzi számú telekre felállított monolit vasbeton szerkezet Rohonczi István dunaújvárosi festő, szobrászművész által megépített gipszszobor vasbeton másolata.

A szoborállítás körülményeiről

A szobor két fő szerkezeti részből áll, ennek megfelelően a szoborállítás is több ütemben zajlott. A szobortest egy alakos monolit vasbeton toronyszerkezet, amely alsó részén egy nagy felületi kiterjedésű alakos monolit vasbeton tömbalapra került befogásra. Az alapzat egy nyolcszögletű, 8,70 x 8,70-es befoglaló méretű, 90 cm magasságú vasalt látszóbeton felület, amelyhez hozzávetőleg 40 m3 betont használtak fel. Ennek köszönhetően az alapozási síkot nem volt szükséges süllyeszteni, helyette a tömbalap pereme körül egy méter szélességben XPS polisztirol habbetont építettek a szerelőbetont helyettesítő golyónyomott PP-lemez alá. A szobor testének betonozása hat alkalommal pumix segítségével történt. A szobortest elkészítéséhez 30 m3 C30/37- XC4-XF3-8/F5 kitéti osztályú öntömörödő betonra volt szükség.

A tömbalap- és a vasbeton szobortest vasalása egységes „szerkezeti árbócként” értelmezhető. Az alkalmazott betonanyagok fagy- és időjárásálló összetételűek, s így nem szorulnak külön védelemre.

A látványkialakítás által igényelt felületi bevonatok kiválasztása során fontos követelmény volt, hogy annak anyagszerkezete megengedje a betonanyag belső nedvességtartalmának változását, és biztosítani tudja a belső nedvesség felszínnel való kiegyenlítődési lehetőségét. Az egyenletes eloszlást az ezredmilliméteres repedéstágasságot eredményező felszínközeli hálós vasalás biztosította. Az adalékanyagok szemszerkezetét szigorúan első osztályúként választották ki, a finomrész hiányát pedig mészkőliszttel pótolták. A munkahézagokat vízszintesen alakították ki, az egyes betonozási fázisok között az alsó-régebbi felületre „friss a frissre” elven minőségi kötőhíd-vegyszerrel tették folytonossá a kristálykapcsolatot. A zsaluzási technológia is megkövetelte a vízszintes megosztású munkaszakaszolást - erre azért is volt szükség, mert a könnyűbeton sablonokban a nagy magasság miatt kialakuló hidrosztatikai nyomás a 12 méteres magasságnál a sablonokat túlterhelné (a megengedett betonozási magasság maximum 3 méter lehetett). A szobor felületeinek végleges bevonata a kültéri műtárgyakra tömegesen alkalmazott polimer adagolású festéssel történt.

A nehézségek teszik a feladatot kihívássá A Miska huszár szobor betonozása során nagy feladatot jelentett a rengeteg idom, domborulat és hajlat kiöntése. A sablonok mérete nagyon változatos, 90 centimétertől egészen 1,47 méterig terjed, egyik-másik tömege pedig a 14 tonnát is elérte. A betonozásra naponta vagy kétnaponta került sor, attól függően, hogy az összeállítási feladatok mennyi időt vettek igénybe, ennek megfelelően minimum 7, maximum 13 nap alatt, nagyjából 30 m3 C30/37-XC4-XF3-8/F5 kitéti osztályú öntömörödő beton felhasználásával készült el a szobor. Az öntömörödő szerkezetnek köszönhetően tartós, fagyálló, önállóan légtelenedő és kiegyenlített anyag került a szobor testébe az öntés folyamán.

Ismerje meg a Duna-Dráva Cement Kft. egyéb referenciaprojektjeit és nagykivitelezéseit is: https://www.duna-drava.hu/referencia