Lapszámok

2018. október XXVI. évfolyam V. szám

Vízre szállt a Beton Fesztivál

KIHIRDETTÉK A MINDEN ÉPÍTÉS ALAPJA PÁLYÁZAT NYERTESEIT

A víz a korábbi Beton Fesztiválokon többször is fontos téma volt, az idei rendezvényen azonban testközelbe hozták a szervezők: a programot Budapesten, a Dunán, az Európa Hajón tartották meg 2018. október 3-án. A tavalyi látogatószámhoz hasonlóan mintegy négyszázan voltak kíváncsiak az iparággal kapcsolatos újdonságokra és a szakmai előadásokra, amelyeket idén először két kerekasztal-beszélgetés is színesített.

A fesztivál célja, hogy nemcsak elméletben, de workshopokon keresztül a gyakorlatban bemutatva is megismertesse a betont mint alapanyagot a szakmabeliekkel és mindazokkal, akik érdeklődnek az építészet, a kivitelezés vagy a betondizájn iránt. A beton.hu szervezésében, a Magyar Cement,- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával megtartott 4. Beton Fesztiválon az iparági szereplők és az intézmények képviselői mellett a jövő mérnökei, betontechnológusai is részt vettek. Több egyetemről érkeztek hallgatók az eseményre.

A plenáris konferencia nyitásaként az elmúlt évek kiemelt betonos beruházásai közül kettő kivitelezésének részleteit ismerhette meg a hallgatóság: a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont „A” épületének tartószerkezet kivitelezését, valamint a 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülőn megépült körhíd létrehozásának szakmai kihívásait és az azokra adott válaszokat. Majd BETON – a jövő mérnökeinek szemével címmel pódiumbeszélgetésre hívták két hazai egyetem, a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem dékánját, dr. Markó Balázs habil. DLA-t és dr. Medvegy Gabriella habil. DLA-t, valamint egy néhány éve végzett fiatal építőmérnököt, Csuka Milánt. A két dékán egy véleményen volt a tekintetben, hogy mindkét patinás intézményt kötelezi a múlt és a profizmus a hallgatók képzésében, és kihívást jelent a modern anyagok, eszközök, valamint a korszerű technológiák megismertetése, tananyagba építése. Medvegy Gabriella szerint meg kell találni a hallgatókkal való kapcsolatteremtésben az új eszközöket, az általuk használt kommunikációs csatornákat, erre reflektálva Csuka Milán is úgy vélekedett: nagyon fontos, hogy az oktató meg tudja ragadni a hallgató figyelmét, ezáltal is képes legyen formálni a gondolkodását. A látványbeton egyre nagyobb körben való alkalmazásáról, a technológiai megoldásokról, valamint a beton lakóterekben történő kreatív felhasználásáról is hallhattak, illetve láthattak példát a jelenlévők.

A fesztiválon díjazták az immár 4. alkalommal kiírt „Minden építés alapja” pályázat nyerteseit. A pályázatot a szervezők idén három kategóriában (Betonépítészet tervezőknek, Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak, valamint Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak) hirdették meg, ahogy korábban, így most is várták a gyakorlott építész tervezők mellett az egyetemi hallgatók pályamunkáit is. A kiírásra 2018-ban is igen színvonalas pályamunkák érkeztek, ezeket független szakmai zsűri véleményezte.

A „Betonépítészet tervezőknek” kategória győztese Bun Zoltán PhD - Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont munkája lett, a második helyezett Jahoda Róbert, Páricsy Zoltán - AVKF CAMPUS című pályázatával, míg a harmadik helyezett Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál - Őrmezői P+R Parkoló tervével. Különdíjat kapott Horák Debóra - Moduláris Beton Burkolat című munkája.

A „Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak” kategória győztese Pomázi Dorottya - Búvárközpont és kutatóbázis, Rudabánya pályázata, a második helyezett Jakab Zsófia - A pécsi TV-torony újragondolása, a harmadik helyezett pedig Hazler Edina - Pécsi Pollack Strand című munkája lett. A zsűri különdíját Tóth Gábor az Igali Gyógyfürdő tervéért vihette haza. Az „Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak” kategóriában Gulyás Benjámin - Öblösüveg hulladékból történő üveghab gyártás című munkája lett a nyertes pályamű, a második helyre Molnár Mercédesz - Vasbeton szerkezetek utólagos megerősítésének vizsgálata, míg a harmadik helyre Ambrus Mária - Pernye – vörösiszap alapú geopolimer fejlesztése című munkáját szavazta meg a zsűri.

A rendezvény fesztivál jellegét erősítette a „Művészet a betonban” című kiállítás és gyakorlati workshop, amelyen a beton- és divattárgyakon keresztül az anyag számtalan felhasználási lehetősége közül néhányat a helyszínen is bemutattak a kiállítók. Ezen túlmenően összefoglaló posztereken mutatták be a Betonpályázatra beérkezett és díjazott pályamunkákat. Az interaktív workshopon egy helyen, de kétféle módon lehetett apróbb beton tárgyakat létrehozni: kész, zsákos anyagból, illetve a bátrabbak maguk keverhették össze az egyes alkotóelemeket a helyszínen. Utóbbinak igen nagy sikere volt. A tavalyi évtől a széles közönség előtt is megnyílt a betontárgy kiállításon való megjelenési lehetőség, így igen változatos munkák – kifinomult megmunkálású ékszerek, berendezési tárgyak, játék, úszó betonsziget, épületdísz, óra, még kávéfőzőgép is készült beton burkolattal – érkeztek a felhívásra. Ezeket a fesztivál közönsége is megtekinthette és a legnépszerűbbre, azaz a legjobban tetszőre szavazhatott is. Ugyanúgy, mint a kis betonemberkével, Cembivel készült legjobb szelfire is.