Lapszámok

2018. október XXVI. évfolyam V. szám

Köszöntő

Vidéki kissrácként viszonylag korán kapcsolatba kerültem a betonnal. A szüleim vásároltak egy kis családi házat, amit átalakítottak és bővítettek, én pedig aktív sportolóként egyből alkalmassá váltam arra, hogy a „kőművesmester” segédmunkása legyek. Így korán megtanultam a kétalkotós szárazkeverés „lapát”, illetve a vízadagolás „szem” egységeit, megtapasztalhattam a frissbeton súlyát, majd amikor a pincefalban új lejáratot kellett vájni, a megszilárdult beton 28 napon túli szilárdságát. De úgy tűnik, ez sem rettentett el a betontól és olyan műszaki pályát választottam, ahol ez az anyag nélkülözhetetlen. Így maradtam tanulmányaim során területi vízépítőként, majd mélyépítőként is a beton bűvöletében az akkori technológiák, trendek szerint a szokványos (mélyépítés, betonváz, födém) szerkezeti elemekben gondolkodva. Szenvedélyem volt a vasbeton tartóoszlopok és többtámaszú tartók statikai méretezésének, nyomatékábráinak programozása, modellezése az akkor még nehezen hozzáférhető és igen kezdetleges HT-1080Z, illetve Commodore számítógépeken. Ennek is köszönhetően kerültem friss diplomásként – immár 30 éve – a SZIKKTI Energetikai Osztályára, a Technocem, majd a Cemkut Kft.-hez.

Annak ellenére, hogy nem a kivitelezésben, tervezésben helyezkedtem el, a beton végigkísérte eddigi életemet magánemberként és a munka világában is. Több kisebb építkezésben is részt vettem, bejárhattam nagyobb kivitelezési helyszíneket, és megrendelői oldalról is kipróbálhattam magam. De igazi élmény számomra az M0-s körgyűrű első betonburkolatú szakasza építésének megtekintése, majd Magyarország első „white topping” (vékonybeton) kísérleti útszakaszának kivitelezésén való részvétel volt, amelyhez a Cemkut Kft. végezte a gyorsan szilárduló vékonybetonnal és a szőnyegezéshez alkalmas cementfajtákkal a laborkísérleteket. Ezt egy újabb kihívás követte: Magyarország első betonpályás körforgalmának előkészítése, megvalósítása. A betonkísérleteket, a próbaszakasz építésének és a betonpálya kivitelezésének laboroldali ellenőrzését a KTI és a Cemkut Kft. közösen folytatta, én pedig a szövetség képviseletében végigjárhattam azt a rögös utat is, ahogy eljut egy ilyen projekt az elhatározástól a megvalósulásig.

A betonra mindvégig mérnöki szemmel tekintettem, így különös élmény volt számomra, amikor a CeMBeton „korszakváltása” során egyedüli műszakisként a PR bizottságba csöppentem. Akkor, ott, együtt megindítottunk egy folyamatot, ami mára – a MABESZ együttműködéssel – egy közös beton munkacsoportban teljesedett ki, amelyben immár együtt gondolkodunk marketingesek, kommunikációsok és műszakisok. Munkánk eredményeként minden korosztály számára elkészültek a betonismeretek átadásának anyagai (Cembitől a szakmai kiadványokig), de megújítottuk és koordináljuk a BETON szakmai lap megjelenését, működtetjük az online eszközeinket (betonujsag.hu, beton.hu, Facebook-oldal, Instagram-fiók). Ezáltal megismerjük és megismertetjük a szakmával és a közvéleménynyel azokat a megoldásokat (építés, építészet, kreatív stb.), amelyek elsődlegesen alkalmazott anyaga a beton. Munkacsoportunk bonyolítja a „Minden építés alapja – Betonpályázat tervezőknek és hallgatóknak” pályázatot, és szervezi a Beton Fesztivált is. Örömmel tölt el, hogy ennek az alkotómunkának az egyik motorja lehetek és nagyszerű emberekkel dolgozhatok együtt, akik a munkájuk mellett a szívüket is beleteszik az ötletekbe, a megvalósításba. Ez idő alatt az én mérnöki gondolkodásom is megváltozott a betonról, már értem és látom, mit is jelent pontosan az, ami ennek a szakmai lapnak is a mottója: BETON – tőlünk függ, mit alkotunk belőle.