Lapszámok

2015. március-április XXIII. évf. 3-4. szám

Látszóbeton és ovális pillérkeresztmetszet

Ricciotti pillérek – látványbeton - íves felületű betonelemek és a magyar vasbeton előregyártás adottságai. Lehet-e mindezen fogalmakat egy kézzelfogható valóság részeként megtapasztalni? Van rá remény. Legalábbis az ASA Építőipari Kft. által az elmúlt hónapokban gyártott 18 m hosszú, karcsú látványbeton ovális pilléreket tanulmányozva ez bátran elmondható. Még szorosabbra fűzött kutatói, oktatói, tervezői, gyártói, műszaki ellenőri és építtetői közreműködéssel a vágyak és a valóság még inkább egymásra találnának, s az alábbi sikertörténethez hasonló esetekről gyakrabban olvashatnánk.

Az előregyártó szakma lassan kezd hozzászokni, hogy az építésztervezők étvágya megnőtt, s gőzerővel próbálják a beton szerkezetek változatos megjelenési formáit maximálisan kihasználni. A közelmúlt egyik ilyen pikantériája egy nagyléptékű beruházás „ékszerdobozának” 45 × 90 cm-es, ovális keresztmetszetű, 18 m hosszú vasbeton pillérei. Ezek kivitelezése cseppet sem szokványos feladat még egy több mint 25 éves saját tapasztalattal rendelkező, és több mint száz éves európai előregyártói tudás- és tapasztalat - halmazhoz hozzáférő elemgyártó csapat számára sem. Már csak azért sem, mert a szóban forgó ovális pillérek többféle gépészeti vezetéket is rejtenek (csapadékvíz lefolyó csövek, elektromos és sprinkler vezetékek).

A feladat igazi fejtörő feladvány volt, hiszen a nemzetközi példák között kutatva sem igen található ilyen szerkezeti elem gyártására példa. Az Alphabeton svájci cég álló helyzetben rendszeresen gyárt ugyan ovális keresztmetszetű pilléreket, de csupán 5 m hosszúságig. Pörge tett technológiával gyártott ovális pillérekre példát egyik lipcsei áruháznál találtunk, de kizárólag 25 × 360 cm befoglaló mérettel. Ám ezzel a technológiával csak körszimmetrikus keresztmetszetű rúdelemek gyárthatók. A Ricciotti pillérek gyártója a Bonna-Sabla nagy francia gyártó és kivitelező. Pilléreik C90/105 betonnál kezdődnek, és C160/180 szilárdságig terjednek. Ma Magyarországon a C60/70 betonszilárdsággal, öntömörödő betonból, fektetett gyártással, feszítve technológiának van realitása.

Az ASA Építőipari Kft. a Nagyerdei Stadionhoz gyártott 45 cm átmérőjű feszített körpilléreket. Ezen pillérek gyártási és szerelési tapasztalatai alapján sikerült ezt a kivitelezési feladatot megnyerni és azt a gyakorlatban meg is valósítani. A fekvő helyzetű gyártás azt jelentette, hogy a pillér zsaluzata felül 12 cm szélességben nyitott, ezen a résen keresztül lehet a betont betölteni. Az ilyen technológia természetes velejárója, hogy a felül befelé görbülő sablon mellett a légbuborékok a betonból csak korlátozottan tudnak távozni, vagyis a beton a felső befelé görbülő felületen sokkal pórusosabb lesz, mint a többi felületen.

A látványbetonok megvalósításánál a tervezőnek, gyártónak, betontechnológusnak, betonkozmetikusnak szorosan együtt kell működnie. A technológiából adódó pórusgondok megoldására Kapu László, ismert betonkozmetikai szakértő közreműködésével az üzemben több beton kozmetikai kezelést végeztünk a próbatesten. A beavatkozás alapvető szempontja az volt, hogy minél inkább megmaradjon a betonfelület eredeti beton megjelenése, a beavatkozás csupán a pórusok tömítésére fókuszáljon. Azonban ilyen belső téri látványbeton szerkezetek esetében is szükségszerű a betonfelületet mélyimpregnáló bevonattal már az üzemben ellátni, ami e szemrevaló elemeket az időjárási hatásoktól és a helyszíni építési munkák során elkerülhetetlen szennyeződésektől megvédi.

A szakaszosan, több ütemben végzett szerelés idén márciusban fejeződik be, azonban az ilyen szerkezetek tanulmányozásának és gyártásának fejezete az ASA Kft.-nél nem zárul le. A jövő minden bizonnyal tartogat még számunkra hasonlóan kellemes kihívásokat.