Lapszámok

2017.december XXV. évfolyam VI. szám

Köszöntő

Harminc éve dolgozom az építőanyag-iparban, és talán soha nem álltunk olyan kihívások előtt, mint most. Ezek csak egy része technológiai, és bár érthető módon a szakma figyelmét a szűken vett mérnöki, betontechnológiai kérdések kötik le, érdemes azokat a társadalmi feladatokat is azonosítani, amelyek a munkánkra hatással vannak.

Ma már egyre természetesebb a cementipar megjelenése egy-egy épület, építmény korai tervezési fázisánál. Ennek is köszönhető, hogy olyan, széles körben vett társadalmi igényeket képes sikerrel kiszolgálni, amelyek a világ minden részén támogatják a lakhatási problémák felszámolását, a modern, esztétikus és tartós középületek, infrastrukturális elemek létrehozását, valamint az ökológiai lábnyom csökkentését - akár a napi működés során, akár a körkörös gazdaság, ipari ökológia fogalmának gyakorlati megvalósulásán keresztül.

Meggyőződésem, hogy egy olyan nyersanyag- és energiaigényes iparág, mint a cementgyártás, már Magyarországon is sokat tehet a fenntarthatósági teljesítmények javításában.

A legújabb technológiák, új, környezetvédelmi szempontból értékes nyers- és tüzelőanyagok alkalmazása csak az első lépés. A mi felelősségünk, hogy ismerjük az építőmérnökök és építészek megoldásra váró problémáit, és azokra közösen, már a tervezés során kínáljunk fenntarthatósági szempontból is innovatív megoldásokat. Ahogy az is, hogy a betont, mint építőanyagot mindenki számára elérhetővé, sokoldalúságát érthetővé tegyük. Ennek egyik hazai jó példája a Beton Fesztivál. A már hagyománnyá vált idei esemény rekord számú, több mint 400 látogatót vonzott.

A rendezvény egyik legnagyobb értéke, hogy nem csak a szakmai közönség számára nyitott. Emellett vitathatatlan a betont mint építő- és design anyagot népszerűsítő szerepe. Hasonló jó példák az olyan kezdeményezések is, mint a Szigetmonostori Beton Szimpózium, és az itt készült alkotásoknak is teret adó, évenként jelentkező pécsi Beton Arcai kiállítás, vagy számos, hallgatóknak szánt szakmai pályázat, amellyel a szakma többször sikerrel élt.

Nagy öröm számomra, hogy egyre több fiatal mérnök, designer, képzőművész ismeri meg, és használja ezt az anyagot. Jól látható, megmozgatja őket az a lehetőség, hogy egy rideg anyagból hogyan terveznek élő, funkcionális és esztétikus elemeket. Munkájuknak csak a képzelet szab határt. Többek között a mi feladatunk is, hogy azt az értéket, melyet a cement, és így a beton sokoldalú felhasználhatósága jelent, hogyan adjuk át a jövő generációinak!

Mikita István
Gyárigazgató,
Királyegyházi Cementgyár LAFARGE Cement Magyarország Kft.