Lapszámok

2016. június XXIV. évfolyam V. szám

Köszöntő

Ma is orromban érzem a cement és a friss beton illatát – édesapám ugyanis a komlói betonelemgyárban dolgozott, és néha megengedte, hogy meglátogassam a munkahelyén. Kobakkal a fejemen mehettem be a hatalmas gyártócsarnokba, ahol ámulattal csodáltam a darukat, a mérnöki pontossággal megkoreografált mozdulatsorokat, majd a végterméket: a panelházak oldalfalait. Lenyűgözött, ahogy a hosszú szállítójárművekre rakodták az elemeket és kedveltem az ott dolgozókat is, mert szinte mindenkinek volt egy jó szava a művezető kartárs kislányához. Most pedig újságíróként kerülhetek kapcsolatba ismét a „betonosokkal” és „cementesekkel”, akik bár személy szerint már nem ugyanazok, mint több évtizede – sőt, a technológiák, társasági formák is megváltoztak azóta –, valahol mégis ugyanazok maradtak: munkájuk, hivatásuk iránt elkötelezett emberek. Remélem, szerkesztői tevékenységemmel kifejezhetem irántuk tiszteletemet.

Mint előző lapszámunkból értesülhettek róla, változások történtek a BETON lap működtetésében. Az újság alapítói jogai és hivatalos honlapja (www.betonujsag.hu) a kiadóhoz, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetségez kerültek. A szakmai lapot a szerkesztőbizottság korábbi vezetője, Asztalos István alapította 1992- ben, ő ettől a lapszámtól felelős szerkesztőként gondoskodik a lap szakmaiságának megőrzéséről. Korábban írtunk arról, hogy a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség, valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség szoros együttműködésben a beton népszerűsítését helyezte előtérbe. Ennek eredményeként született újjá a www.beton.hu honlap, melyhez új on-line marketingelemek kapcsolódnak (Facebook, Google+, Twitter), és 2015-ben megrendeztük az első Beton fesztivált az első alkalommal meghirdetett „Minden építés alapja” betonpályázat eredményhirdetésével. Emellett népszerűsítő kiadványok is születtek, így az óvodások számára a „Fedezzük fel együtt a betont! – Cembi és Mixi kalandjai” című mesekönyv és a hozzá tartozó kifestő, amely iránt máris jelentős az érdeklődés.

Az összefogás motorja a szövetségek közös munkacsoportja, mely egyben a BETON szakmai lap szerkesztőbizottsága is, és aktív szerepet vállal az újság valamint a hozzá tartozó honlap formai és tartalmi megjelenésében, a többi népszerűsítő eszközhöz való integrálásban. Ennek első eredménye a mostani új külsővel megjelenő BETON szakmai lap, amellyel egyidejűleg az újság hivatalos honlapja (www.betonujsag.hu) is megújult, arculatában is egységessé vált a népszerűsítés többi pillérével. A honlap átalakításával egyidejűleg egy új, hiánypótló funkció is megvalósult: az összes eddig megjelent (23 évnyi) tartalmakban kulcsszó alapján rá lehet keresni a szerzőkre és a címekre. Reméljük, a szakma örömmel veszi ezt a hasznos újítást is.

Elkezdődött tehát a BETON újság következő 23 éves fejezete, amelyben csakúgy, mint korábban, számítunk önökre. Gondolkodjunk együtt, mutassuk be az ágazat újdonságait, újításait, történéseit, eseményeit. Az újság, a kommunikációs felületek rendelkezésre állnak, „tőlünk függ, mit alkotunk belőle”.

Kis Tünde
szerkesztő