Lapszámok

2018. február XXVI. évfolyam I. szám

Kis Tünde: Betondizájner építészmérnökök

A betonból készült asztali lámpa különlegessége nem csak anyagában rejlik, készítői a led technológiát és egy mobiltelefon-alkalmazást hívtak segítségül: a telefon kamerájával felvehetjük egy bizonyos tárgy színét, és a betonlámpa ezzel a színnel fog világítani. A telefonos alkalmazással változtathatjuk a fény színét és erősségét is.

A pécsi székhelyű MONGE Stúdió két tulajdonosa, Jakab Zsófia és Horváth Attila arra törekszenek, hogy mindig valami újat, valami különlegeset hozzanak létre, ezért folyamatosan kísérleteznek az anyaggal. Jó hátteret adott hozzá az egyetem is, hiszen a két fiatal jelenleg is a Pécsi Tudományegyetem építészmérnök hallgatója.

  • A demoanyaggal azt szeretnénk bemutatni, hogy működőképes az elgondolásunk. Ezzel a lámpával például emelhetjük a lakáskomfortot, mivel a napfelkeltétől kezdve váltogatja a színét, így reggel az éles, zavaró fény helyett meleg fényt ad, majd nappal a nap színét visszaadó fény hullámhosszán, este pedig ismételten meleg színnel, így nem befolyásolja az ember bioritmusát – válaszolja arra a kérdésre Attila, hogy a technikai érdekességen kívül mire használható az általuk készített világítóberendezés.

Mi volt előbb, a technika vagy a beton?

 Ékszerekkel kezdtük a betonnal való barátkozást, kezdetben az volt az érdekes számunkra, hogy miként lehet minél kisebb keresztmetszetben elkészíteni az ékszereket úgy, hogy hordhatók, egyben kényelmesek is legyenek, tehát ne szívják fel a bőr nedvességét – ezt már Zsófi mondja. – Utána egyre nagyobb tárgyakat kezdtünk készíteni, egyelőre megállapodtunk a lámpáknál.

Mi volt az az impulzus, hogy építőanyag helyett ékszerként gondoljatok a betonra?

 Attila kezdte el az egészet, már fiatalabb korában is készített beton kiülős tárgyakat, lámpákat otthoni használatra. Három évvel ezelőtt részt vett egy beton workshopon, az ott szerzett tudást, információt, technikai ismereteket gondolta tovább és elkezdtünk kísérletezni a zsaluzási technikákkal, az adalékszerekkel, a felületkezelési módokkal.

Mi az izgalmas a betonban mint anyagban?

 Az, hogy nagyon alá van becsülve – válaszolja Attila. – A betonról szinte mindenkinek a házalap vagy a hidak, a nehéz szerkezetek jutnak eszébe, valójában fajsúlyát tekintve könnyebb a fémeknél, így az ékszereink is könnyebbek, mintha fémből lennének. A betonból az általános vélekedéssel ellentétben filigrán dolgokat is létre lehet hozni. A kutatásaink fő témája is az volt, hogy a legszélsőségesebb módon használjuk fel a betont. Voltak olyan gyűrűink, ahol 1-2 mm vastag volt a beton, ezt szálerősítéssel tudtuk megoldani. Az ékszerek után a betonburkolatok, a lámpák és a nagyobb lakáskiegészítők ill. utcabútorok irányába indultunk el.

Ezek szerint tudományos módon álltok a betonhoz, ismerni kell a tulajdonságait, hogy mi hozható ki belőle.

 Mindketten építészmérnök hallgatók voltunk a Pécsi Tudományegyetemen, több éven keresztül részt vettünk a tudományos diákköri konferencián, két alkalommal nyertünk is. A betontechnológiát egy demoanyaggal igyekeztünk bemutatni, amelyben összefonódott az elektrotechnika, a fénytechnika, a beton - így születtek meg a lámpák.

Milyen a fogadtatása az általatok készített tárgyaknak? A 2016-os Beton Fesztiválon a ti tárgyaitok tetszettek legjobban a közönségnek.

 Nagyon sok a pozitív visszajelzés és szerencsére sok a megrendelésünk is. Minden lámpából 1, legfeljebb 2 db-ot készítünk, biztosan ez is közrejátszik abban, hogy fogékonyak rá a vevőink. Emellett csináltunk már pultburkolatot is betonból egy pécsi bárba.

Melyek az egyedi ismertetőjegyek, amelyek a MONGE Stúdiót jellemzik?

 Két irány van, az egyik formavilágát tekintve hagy maradandó emléket az emberekben, a másik pedig a technológiát helyezi előtérbe és emiatt érdekes – gondolkodik el kicsit Horváth Attila. – A 2016-os Beton Fesztiválon mutattuk be az Opticube lámpát, ami díjnyertes lett, éppen a különlegessége miatt. Egy teljesen tömör beton kocka, amely optikai szálak segítségével világít, és ugyan fontos szerepe van a betonnak, de ebben az esetben mégis csak egy hordozóanyag.

Hogyan dolgoztok együtt, mi a munkamegosztás?

 Attila felel a műszaki dolgokért, nagyon sok mindenhez ért, én pedig az elrugaszkodott formavilágok kitalálója vagyok, így ötvözzük kettőnk tudását.

Merre tovább? Ház vagy betonlámpa lesz a jövő iránya?

 A legjobb lenne, ha mindkettő megférne egymás mellett – válaszolják szinte egyszerre. – Idővel szeretnénk az építészeti tervezést is a MONGE-n belül csinálni. Kialakítani egy olyan vállalkozást, amelyben működne egy építésztervező iroda, és mellette megmaradna a betonos vonal. Mert nemcsak a beton, hanem a saját szakmánk szerelmesei is vagyunk.