Lapszámok

2017.december XXV. évfolyam VI. szám

Kárpáti Beáta : Funkció és esztétika egy multifunkcionális közösségi térben – A dorogi Schmidt Sándor Agora

Dorog város és Schmidt Sándor

Schmidt Sándor (1882-1953) magyar királyi bányaügyi főtanácsos 1911-től 28 éven át volt a bányavállalat dorogi igazgatója. Tevékenységének köszönhető Dorog várossá fejlődése, ezért a „város atyja”-ként is emlegetik. Neve még mindig szorosan összefügg a vasútvonal építésével, és számos infrastrukturális létesítmény létrejöttével, beleértve az iskolákat és a legmodernebb kórházi és közösségi központokat.

A 18. század végétől szénbányászatra épülő Dorog, mára egy színes kisvárossá vált, ahol az összes régi közintézmény teljes felújításon – és esetenként – funkcióváltáson esett át. Dankó Kristóf városi főépítész meghatározó szerepet játszott ebben a tekintetben. Valójában az ő ötlete volt, hogy az egykori bányamérnök, Schmidt Sándor előtt egy tér létrehozásával tisztelegjenek.

A tér kialakítása

Schmidt Sándor egykori téli villájának helyén fekvő tér, az elképzelések szerint, egyszerre biztosít a szabadidő eltöltésére alkalmas lehetőséget és szolgál parkolóhelyként a városi autók számára. Két funkció, ami nem szükségszerűen jár kéz a kézben. De a Nagy Henriette - Magyar Ákos építész páros megoldotta – népszerű közösségi színteret alakítva ki a városlakók számára. A 10-es számú főút, a Bécsi út mellett létrehozott új teret a forgalomtól az egykori Schmidt-villa főhomlokzatát idéző pengefallal zárták el, Dankó Kristóf – a többszörös „Év Háza” díjnyertes – építész javaslatára.  Az emlékfalon kapott helyet Lévay Jenő Munkácsy-díjas művész – bronzból készült - Schmidt Sándor portréja.  

Fehér cement

Az anyagválasztást illetően a főépítész számára az első perctől kezdve egyértelmű volt a beton mint modern, kortárs építőanyag – mely a maga egyszerűségével a legalkalmasabb a cél megvalósítására. Hamarosan az is egyértelművé vált, hogy esztétikai megjelenése miatt a fehér beton a legmegfelelőbb választás.  

Szembetűnő a kanyargó beton lépcsők ragyogó fehérsége, melyet a CRH fehér cementjével értek el. A fehér cement szürke társával szemben számos előnyt kínál. Ha egy – pigmentek hozzáadásával – színezett betonterméket a CRH fehér cementjéből állítanak elő, akkor ragyogóbb, tisztább színeket lehet elérni, mintha hagyományos, szürke cementből készült volna. A műszaki tulajdonságok tekintetében a kötőanyag nem különbözik a szabványos szürke cementektől, pontosan ugyanolyan szilárdsági osztályok érhetők el vele.

A Schmidt Sándor Agora tervezői mesteri módon használták ki ragyogó fehér színét, hogy hangsúlyozzák a többi felhasznált – szürke, vörös és sárga árnyalatú – követ és a park növényzetét.

A kivitelezés kihívásai

A projekt megvalósítására mintegy 3 hónap állt rendelkezésre. A fehér transzportbeton és az előregyártott betonelemek a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. termékei. A projekthez a nagy hő-fejlődésű, „gyors” CEM I 52,5 N fehér cementet használták, ami a nyári melegben nem kis kihívás elé állította a szakembereket, akik kötéskésleltető- és folyósító adalékszerekkel biztosították, hogy a több mint 20 km-ről szállított beton a megfelelő ideig eltartható és bedolgozható maradjon. A projekt cementigénye kb. 60 tonna volt, melyből kb. 180-200 köbméter fehér beton készült.

A 6,05 m magas és 20,65 m széles látszóbeton fal építéséhez komoly szakértelemre, gondos előtervezésre és nagy precizitásra volt szükség. Legnagyobb kihívás a rendkívül tagolt felület, a sok geometriai kötöttség és a látszóbeton-felületi követelmények, valamint az öntömörödő beton miatt jelentkező 100 kN/m² frissbeton nyomás. A helyszíni betonozási munkálatokat a többszörös építőipari nívódíjas Gedi Kft. valósította meg, amely komoly referenciákkal rendelkezik látszóbeton felületek kivitelezésében.  

Átadó ünnepség és használat

Az 1 998 m2-es tér ünnepélyes átadására bányásznapon, 2015 szeptemberének első hétvégéjén került sor. Az Agora azóta is - napszaktól és évszaktól függetlenül – sok látogatót vonz a legkülönbözőbb korosztályokból. Nyári időszakban sok gyermeket látni a lépcsőkön ugrálni, csúszdázni és a süllyesztett szökőkútban egymást fröcskölni. Az idősebbek kártyajátékot, sakkot játszanak, ősszel a KultFeszt teszi pezsgővé a dorogi belváros életét. A karácsonyi kézműves vásár az adventi időszak főbb attrakciója.

Egy többfunkciós tér, mely emlékműként funkcionál, illetve koncerteknek, vásároknak és különböző városi rendezvényeknek ad otthont, valamint a hétköznapokon parkolási lehetőséget is biztosít – minden tekintetben sikertörténet.