Lapszámok

2017.december XXV. évfolyam VI. szám

Sika építészeti betonrendszerek

Az építészet társadalmunk egyfajta tükörképe, középpontjában az adott objektum formákkal, színekkel, anyagokkal történő kialakítása áll. A Sika elkötelezett híve a minőségi megoldásoknak, így a témához kapcsolódóan is komplett rendszereket fejlesztett ki az elérni kívánt minőség, megjelenés és felhasználási terület szerint.

Abeton nagymértékben hozzájárulhat a megvalósításhoz. A betonszerkezetek esztétikai megvalósításának műszaki lehetőségei rendkívül sokrétűek, széles eszköztárat biztosítanak az építészeknek, tervezőknek azok alkalmazásához. Ebben a beton mint építőanyag fontos szerepet tölt be szerkezeti, színbeli és formai kialakításával.

A Sika rengeteg olyan terméket kínál – ezek megtalálhatók az esztétikus betonokhoz kialakított rendszereinkben is –, amelyek komolyan hozzájárulnak egy építészeti betonból készült építmény sikeréhez. E termékekkel lehetőséget kínálunk arra, hogy az építmény úgy valósuljon meg az építész és az építtető elképzelései szerint, hogy a társadalom elismerését és elfogadását is kivívja. A beton egy építőanyag, nagyrészt természetes anyagokból áll és tartósan hozzájárul jövőbeli élettereink kialakításához.

A felhasználási terület szerint a következő négy Sika View rendszer közül választhatnak a felhasználók:
Sika® View Basic
Sika® ViscoCrete®
SikaColor FF
Fibermesh® 150
Sika® Separol® W
 

Csekély esztétikai követelményű bel- és kültéri épületelemek

A Sika® View Basic robusztus látszóbetonok előállítását teszi lehetővé optimalizált képlékenységű, így tökéletesen tömöríthető frissbetonból. A Fibermesh® 150 mikroszállal javul az élek stabilitása és a beton összetartó képessége. A száradási zsugorodásból származó repedések jelentősen csökkennek. A SikaColor FF egy felhasználásra kész folyékony betonfesték, melyet kimondottan a transzportbeton ipar számára fejlesztettek ki. Kiválóan alkalmas színes látszóbetonok kialakításához és szabványszerű gyártásához.

A Sika® Separol® egy formaleválasztó-szercsalád, amely egyaránt alkalmas sima, nedvszívó és nem szívóképes zsaluzatokhoz. Használatával a beton könnyen és tisztán elválasztható a zsaluzattól, így optikailag kifogástalan betonfelület készíthető. Kivitelezhető betonszürke vagy színes változatban.

Követelmények

Csekély kialakításbeli követelmények, pl.: pincék vagy ipari célú használat esetén. Ráfordítás: csekély

Sika® View Classic
Sika® ViscoCrete®
SikaColor FF
Fibermesh® 150
Sika® PerFin-300
Sika® Separol® W
 

Közepes esztétikai követelményű bel- és kültéri épületelemek

A Sika® View Classic betonrendszer kiválóan alkalmas pórusszegény látszóbetonok kialakításához. A rendszernek köszönhetően a frissbeton bedolgozása során keletkező légbuborékok mennyisége jelentősen csökkenthető a beton felületén. Figyelembe kell venni, hogy a zsaluzat fajtája, a formaleválasztószer és a betonösszetétel mind hatással vannak a Sika® PerFin-300 hatékonyságára. Kivitelezhető betonszürke vagy színes változatban.

Követelmények

Normál kialakításbeli követelmények, pl.: lépcsőházak, mellékhelyiségek, tárolóhelyiségek esetén. Ráfordítás: közepes

Sika® View Premium
Sika® ViscoCrete®
SikaColor FF
Fibermesh® 150
Sika® Control® AE-10
Sika® Separol® W
 

Magas esztétikai követelményű bel- és kültéri épületelemek 

A Sika® View Premium betonrendszer kiválóan alkalmas magas színintenzitású betonok kialakításához. A Sika® Control® AE-10 adalékszer használatának köszönhetően az épületelem teljes keresztmetszetében víztaszítóvá válik. Az eredmény pedig egy kifogástalan színhatás.

Megnő a beton faggyal és fagyolvasztó sóval szembeni ellenállóképessége, a felület mohásodási hajlama jelentősen csökken, a beton felülete pedig vízlepergetővé válik. A Sika® Control® AE-10 tömeghidrofóbizáló adalékszerrel főleg az időjárásnak közvetlenül kitett színes épületelemek optikai megjelenése, tartóssága és minősége javítható.

Kivitelezhető betonszürke vagy színes változatban.

Követelmények

Magas kialakításbeli követelmények, pl.: épülethomlokzatok, lakóterek, nappalik esetén. Ráfordítás: magas

Sika® View Premium Plus
Sika® ViscoCrete®
SikaColor FF Fibermesh® 150
Sika® Control® AE-10
Sika® Separol® W
Sikagard®-180 TAGS
 

Nagyon magas esztétikai követelményű bel- és kültéri épületelemek

A Sika® View Premium Plus betonrendszert a legmagasabb optikai és tartóssági követelményeknek megfelelő épületelemekhez fejlesztették ki. Különösen alkalmas graffiti, szennyeződések, valamint káros környezeti hatások elleni védelemre. A rendszer tartalmazza a Sikagard®-180 TAGS graffitivédelmi rendszert, mely egy színtelen vízáteresztő védőrétegként szerepel. Az előnyben részesített alkalmazási területei a nem járható, forgalommal nem terhelt infrastrukturális felületek, illetve kül- és beltéri homlokzatok.

A rendszer a BASt (német Útügyi Szövetségi Intézet) listáján mint bevizsgált ideiglenes antigraffiti rendszer szerepel. Kivitelezhető betonszürke vagy színes változatban.

Követelmények

Különösen magas kialakításbeli követelmények, pl.: reprezentatív magasépítési épületelemek esetén.

Ráfordítás: nagyon magas

A fent vázolt rendszerek alapján is látható, hogy a beton építészeti célokra való felhasználása milyen tág lehetőségek között mozog a funkcionális célokra használt alapkiviteltől kezdve egészen a legnagyobb odafigyelést igénylő, már-már művészi megoldásokig.

Ma, amikor a betonnak „kell” megoldania a legtöbb statikai, műszaki feladatot a beépítés helyén, és még megfelelő megjelenésűnek is kell lennie, legalább akkora erőforrást fordítsunk a tervezésére, kivitelezésére, anyaghasználatára is, mint amekkora elánnal megfogalmazzuk és elvárjuk tőle az eredményeket.