Lapszámok

2017.december XXV. évfolyam VI. szám

Miklós Csaba: A „Hónap beruházója” a Mapei Kft. – Nagyszerű tapasztalatok a fugamentes padlók területén

„Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerésben részesült és a „Hónap beruházója” lett a Mapei Kft. A díjat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át 2017. október 20-án.

A vállalat 2,5 milliárd forintos beruházás keretében bővíti gyárát Sóskúton. A fejlesztés eredményeként a jelenlegi duplájára nő a raktár‐ és gyártókapacitás. Erre nagy szükség is van, miután a vállalatnak három hónapja le kellett állítani az exportját, az élénkülő építőipar miatt megnövekedett hazai kereslet következtében. A kibővített raktárkapacitás a jelenlegi kétszerese, mintegy 15 ezer négyzetméter lesz. A gyártókapacitás egy új, gravitációs rendszerű, energiatakarékos gyártósorral 55 ezer tonnáról 110 ezer tonnára nő, valamint a fejlesztés része egy speciális keverőgép, beton‐adalékszerek gyártásához. A beruházás nyolc új munkahelyet teremt. A munkálatok a tervek szerint november végére készülnek el. A termelés beindítása néhány hónap próbaüzem után 2018 elejére várható.

A Mapei Kft. évek óta jelentős szerepet vállal a szakképzésben, valamint a szakmai továbbképzésben, és az építő szakmák társadalmi megbecsülésének javításáért dolgozik. A „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter alapította 2013 augusztusában. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a sikeres vállalkozásokra, ismertté tegye a sikeres vállalkozások társadalmi szerepét, olyan kiemelkedő, követésre érdemes gyakorlatok bemutatásával, amelyek mintául szolgálhatnak további eredményes vállalkozások beindításához.

Az újonnan épült 7 000 m2 -es csarnokban a termékek 6 emelet magasan, úgynevezett magas-raktári elrendezésben lesznek elhelyezve. A 10 méter magas csarnok szerkezete előregyártott vasbeton elemekből épült. A Mapei adalékszereivel hosszú évek óta sok millió m2 ipari padló készült. A tíz, egyenként 700 m2 -es nagytáblás beton ipari padlólemez nagyszerű lehetőséget biztosított az Európában már hosszú évek óta sikeresen használt Mapei zsugorodáscsökkentett rendszerének további tesztelésére. Egyedülállóan, ipari körülmények között vizsgálhattuk a különböző összetételű makroszálas betonlemezeket, ugyanazon feltételek mellett. A betonkeverékekbe az előzetes méretezés alapján statikus polipropilén (Mapefibre ST42) szálakat vagy acélszálakat tettünk, valamint változtattuk a zsugorodáscsökkentő adalékszer adagolási mennyiségét.

A szokásos beton vizsgálatokon túl a Budapesti Műszaki Egyetem mérte a helyszínen levett próbatestek zsugorodását. Különleges alkalom volt a csarnokban egymás mellett vizsgálni az egy időben készült különböző táblák geometriai változásait. A betonlemezekre bélyegeket ragasztottunk, amelyek közötti távolságból két hónapon keresztül rögzítettük a táblák zsugorodási és a lemezek közötti dilatációk megnyílásának értékeit. A Mapei új csarnokában elkészített ipari padló hibamentesen várja a raktár beköltözését. A vizsgálatok eredményei a tervezett értékeket mutatják. A Mapecure SRA25 zsugorodáscsökkentő adalékszer használatával jelentősen csökken a zsugorodás és ennek következtében a betonban létrejött feszültség. Ennek eredményeképpen a betontáblák mérete biztonsággal növelhető. Az ily módon elkészített nagyméretű betonlemezek előnyei vitathatatlanok.

Az esztétikum, a takaríthatóság, a kis karbantartási költség és a gyors targoncák csak néhány ok, ami miatt kijelenthető, hogy a hagyományos (5x6 méteres) méretű raszterek kora lejárt. A technológiai váltást a kedvező költség is indokolja. A beton m3 -es árán kívül, figyelembe véve az egyéb költségeket, a nagy táblás rendszer nem jelent nagyobb befektetést a megrendelő számára. A saját referencia széleskörű vizsgálatai sok kérdésre választ adnak ezen a területen. Az Európában már hosszú évek óta termékként működő Mapecrete-rendszerek teljes megoldást kínálnak az akár több ezer m -es egybefüggő betontáblák elkészítésére.