Lapszámok

2017.december XXV. évfolyam VI. szám

Dezső Zsigmond : A Sauska borászat kétszer görbült vasbetonszerkezetei

A 2017. évi Beton Fesztivál beharangozója szerint: ez a fesztivál nem a zenéről szól. Valóban nem, de annak reményében, hogy a harmóniáról, s így a művészetről, a beton művészetéről igen, ezért a fesztivál sikeréhez kívántunk hozzájárulni azzal, hogy a Sauska borászat (Építésztervező: Bord Stúdió – Bordás Péter) új épületének ismertetésével rávilágítsunk a beton szabad formálásának lehetőségeire.

A Sauska borászat kétszer görbült vasbetonszerkezetes épülete a Tokaji borvidéken található Pádi-hegy oldalában kap helyet, mely egyben a Sauska borászat új gazdasági és látogatói központja lesz. Az épülettömb szőlőskertekből kiemelkedő érlelő és kiállítási épületrésze egyenként 38 m átmérőjű, tál formájú gömbszelet, amelyek mintegy szempárként tekintenek le környezetükre. Mögötte, a hegyoldalban, a föld alatt elhelyezve, északról csatlakozik a vasbeton kelyhekhez a mintegy 5000 m2-es gyárépület. A borászatba érkező vendégek nemcsak a kelyhek látványos fogadótereiben gyönyörködhetnek, hanem a hatalmas nyitott tereken át a szőlővel borított hegyoldalakra is kitekinthetnek. Sőt, a kilátó teraszain keresztül közvetlenül a kelyhek tetején lévő zöld kertekbe vagy a szőlőskertekbe is átsétálhatnak.

A gyárhoz csatlakozó kiállítási épületet két egymásba metsződő, „tálként” megjelenő gömbszelet alkotja. A közbenső födémeket megtámasztó belső oszlopok koncentrált terheket vezetnek a héjszerkezetre, akárcsak alulról, a héjszerkezetet megtámasztó ferde oszlopok. A koncentrált erőbevezetések okozta szingularitások miatt a szerkezet nem klasszikus membránként viselkedik, mivel viszonylag nagy lokális hajlító nyomatékoknak is ki van téve. Ezért a körkörösen elhelyezett alsó oszlopok fölé tangenciális gyűrűket, míg a felső oszlopok alá sugár irányban elhelyezett radiális irányú meridián bordákat terveztünk. Azaz, a felfelé ívelő, így a boltozati hatást kiaknázó „membránszerű héjszerkezet” kedvező viselkedése helyett a szétnyíló, felül húzott, gyűrűs, belül bordázott, viszonylag vastag vasbeton héjszerkezetű „kelyhek” készülnek. A héj vastagságát részben a szabad lemezmezők mérete, részben pedig a borászati technológia szigorú páradiffúziós követelményei indokolják.

A gömbszeleteket függőlegesen csak az oszlopok támasztják meg, vízszintes merevségüket az egymásnak ellentétesen ferdülő oszlopok halmaza és a gyárépülettel összekötő három híd biztosítja. A kompozit oszlopok körkörösen vannak elrendezve, két körben, ellentétes irányú ferdeséggel elhelyezve, kvázi egy alkotókból álló, virtuális forgási hiperbolikus paraboloidot képezve. Ez egyaránt biztosítja az alátámasztás által a szükséges és elégséges vízszintes, valamint csavarási merevséget.

A beton tetszőleges geometria felvételére alkalmas. Ennek megfelelően indult el a fejlődés a szabadabb formák felé. Eleinte a geometriai pontatlanságokra érzékeny nagy kiterjedésű térbeli görbült szerkezetek, héjak aktiválták az útkeresést, majd idővel megjelentek a szabadon formált felületek. Persze a szabadon formált felületek alakja sem vehető fel szabadon, az alakot mechanikai és technikai feltételek határozzák meg. Ma – a gyakorlattal rendelkező mérnök – szinte bármit képes megfelelő matematikai modellel lekövetni. Napjainkban a legnagyobb akadályt a formát követő zsaluzás gazdaságos kialakítása jelenti. Igazából persze már ez sem akadály, csupán a megfelelő technika megfizetése szabhat korlátokat még egy ideig.

Nos, ebben a fejlődésben sem maradhatunk le!

A kétszer görbült szerkezetek megépítése a hazai gyakorlatban egyelőre zsaluzási, illetve építéstechnológiai kihívásokat jelent, de számos példa bizonyítja a régi lassú és körülményes megoldásoktól a mai kor vívmányait felhasználó próbálkozások felé, hogy több lehetőség is adódik a zsaluzás terén.

Ma már a hagyományos zsaluzatok mellett is biztosíthatók a nyom nélküli, ívelt felületek a korszerű, előre meghajlítható, formázható zsaluhéjakkal. De 3D-nyomtatással vagy a gépgyártásban elterjedt CNC-vezérelt marással korlátlan alakzatok hozhatók létre, ahol a felületet vastagabb műanyag réteggel bevonva az egyszerű műanyag hab is szolgálhat alkalmas zsaluként.

A legújabb technikai fejlődéssel a beton alkalmazása előtt határtalan lehetőségek nyíltak meg, melyeknek igazán már csak a képzeletünk szabhat határt. Így, hogy ezt ki is használhassuk, üzenet a digitális jövő mérnökének: Ne csak számolj, alkoss is! Légy a jövő erős óriása, mint a BETON!