Lapszámok

2017.december XXV. évfolyam VI. szám

Kis Tünde: Kívül-belül beton – Egész évben nyaralás

A megrendelő kifejezett kérésére a bútorok jelentős része betonból készült abban a siófoki nyaralóban, amelyet ma már lakóházként használnak tulajdonosai, és amellyel a tervező, Berecz Tamás megnyerte a beton.hu, a CeMBeton, valamint a MABESZ által kiírt „Minden építés alapja 2017” pályázat építésztervezői kategóriáját.

A földszintes, U-alakú, átriumos épület formáját a háromszög alakú telek is meghatározta. A ház szárnyai egy belső udvart fognak közre, az épületben lévő fő helyiségeket mind erre a belső udvarra szervezték. Ez a terület a pihenést szolgálja, az egyik fedett teraszon kerti sütő, a fedetlen részen pedig kültéri medence kapott helyet.

Az épület tulajdonképpen nyaralónak készült, bár méreteit tekintve jóval nagyobb, mint általában a nyaralók. Az is igaz, hogy a fő helyiségében nem a megszokott, klasszikus nappali tévével, kanapéval elrendezéssel van dolgunk, hanem tulajdonképpen egy bulizóhellyel, amelyben bárpult, nagy leülő felület, egy tánctér és egy „chillout” rész is található a buli közben megpihenni vágyóknak.

A megrendelő kívánsága szerint a bútorok nagy része betonból készült, így a berendezés gyakorlatilag az épülettel egy időben formálódott. A nappali teljes egészében beton szerkezetű lett, de a konyha-étkező pultja és asztala, a konyhaszekrény falkerete, az udvar nyárikonyhája, a fürdőszoba pultja és a hálószobák ágyai is mind ebből az anyagból készültek. A tervező azt mondja, meg kellett találni a szerkezeti beton használatánál azt az egyensúlyt, ami nem veszélyezteti a használhatóságot, egy családi otthon hangulatát, mégis markáns és meghatározó eleme lesz a ház enteriőrjének. Mivel ezek a bútorok funkciójukból eredően közvetlenül érintkeznek használójukkal, azokat a használati felületükön asztalos elemekkel, illetve kőlap burkolattal egészítették ki. A méretpontosságon túl nem merültek fel extra követelmények, itt a betonnak a homogenitása és az emberi léptékkel mért örökkévalósága a legfontosabb.

Álommunka ez egy építésznek, ebből a nagy szabadságfokkal formálható anyagból „szoborni” egy család életterét, ám nagy felelősség is az állandóság ilyen fokával szembesülni – foglalja össze e tervezési munkájának fő kihívását Berecz Tamás.

- Honnan jött a ház koncepciójának ötlete?

- Ehhez ismerni kell a ház történetét. A család vett egy fürdőkádat, amit végül nem építettek be az akkori házukba. Ekkor határozták el, hogy építenek hozzá egy új házat. Adott volt egy háromszög alakú telek, aminek a formája nagyrész determinálta, hogy milyen legyen az épület. A helyiségek irányultságánál figyelembe vettük azt is, hogy a szomszédos épületek hátsókertjeivel ér össze a tervezési terület, ezért készült egy teljesen befelé forduló ház, ami nem kíván kommunikálni az ott kialakult „sufnivilággal”, hanem teljes egészében a fókuszpontjában kialakított, pihenést szolgáló belső udvarra koncentrál.

- Ennél a háznál az építészet és a belsőépítészet azonos hangsúllyal szerepel. Jelen esetben ön tervezte a belsőt is.

- Bár mostanság minden a specializáció felé fordul, mi azt valljuk a feleségemmel, aki építészként egyben a kollégám is, hogy az építészet egy és osztatlan szakma. Megpróbáljuk ekként tervezni a házainkat, a kezdetektől fogva együtt kezelve az építészetet és a belsőépítészetet. Mert bármennyire is parallel a tervezés folyamata, a valóságban mégis az építészeti keret készül el először és rendszerint csak az építési folyamat második felében kerül sor a belsőépítészeti elemek elhelyezésére, kialakítására. Ezért is fordul elő gyakran, hogy az építés végére, amikor elfogy a lendület, a pénz, azt a belsőépítészet sínyli meg.  Jelen esetben a megbízó kérése volt - főként a feleségé -, hogy betonból legyenek a bútorok. Ez azért volt számunkra izgalmas, mert nem tudott elválni a szerkezetépítés és később a belsőépítészet, hanem párhuzamosan a szerkezetépítéssel egyszerre jelent meg a belsőépítészet és öltött testet a tér. Tökéletesen demonstrálva az imént említett egységességet.

- Milyen betonfelületeket használtak az építkezésnél?

- Alapvetően az volt az igénye a megrendelőnek, hogy minden szürke és kimondottan nyers felületű legyen. Először álommunkának gondolja az építész, hogy végre van egy megrendelő, akinek kellő bátorsága van a modern dolgokra, de kicsit átgondolva már túlzásnak tűnt, amit szerettek volna, hogy a padlótól kezdve szinte minden beton legyen. Az előző házuk egy kimondottan meleg ház volt, rengeteg fával, és most teljesen másban gondolkodtak.. Így sok munkába került, hogy a faburkolatok bekerüljenek a házba.

 Az épületben lévő fix beton bútorok miatt alapvetően a szürke minőségi beton jelenik meg a térben, de mindig van valami plusz anyag rajtuk, amivel a használó közvetlenül érintkezik: a nagy pultokon kőburkolatok, az ágyakon faburkolatok, amik szürkére pácoltak, vagy amit eddig még sosem sikerült megvalósítanunk: olyan fehér bútorfelületeket hoztunk létre, amelyek ugyan furnérozottak, de fehérre vannak lefújva. Ezáltal egy nagyon szép tiszta felületet kaptunk, amelyen látszik a fa textúrája.

- Az ön munkásságára egyébként jellemző, hogy sok betont használ?

- Nem ez volt az első eset, hogy betonpultokat terveztünk. Otthon, a mi fürdőszobánkban is ilyen van, de nem volt még ennyire erős koncepció a beton használata semelyik eddigi munkánk során sem. Én egyébként nagyon szeretem a fa jelenlétét, ezért rengetegszer használjuk ezt az anyagot a házbelsőkben. Bevallom, nagyon szeretnék egyszer egy kívül-belül teljesen fa házat tervezni!

- A tulajdonosok már birtokba vették a házat. Milyen visszajelzéseket kapott a használatra vonatkozóan?

- Rendszeresen beszámolnak nekünk a tulajdonosok a házról. Például, hogy ott voltak a barátaik, és mennyire tetszett nekik az épület, hogy most nyáron milyen jól funkcionált a kerti sütő, satöbbi. A család tagjai annyira megszerették az ittlétet, hogy eladták a házukat és most ezt az épületet használják családi házként.

Számomra is nagyon érdekes élmény volt, amikor az épület fotózásakor legutóbb reggeltől estig ott lehettem a házban és láthattam, ahogy körbejárja a nap, és ahogy minden napszakban más arcát mutatja.