Lapszámok

2017. október XXV. évfolyam V. szám

Bakos Ferenc: Erős és tükörsima felület, ha szorít az idő! Murexin FME 45 Express önterülő esztrich

A Murexin Kft. esztrichcsaládja az idei évtől egy új, cementbázisú esztrichhel, az FME 45 Express önterülő esztrichhel bővült.

Az FME 45 Express önterülő esztrich konzisztenciájának és szerkezetének köszönhetően teljesen vízszintessé (ön)terül, valamint tükörsimaságú felületet ad.

Az FME 45 Express önterülő esztrichet teherelosztó rétegként lehet alkalmazni kül- és beltérben, 10 mm – 45 mm közötti rétegvastagságban. Különösen a kisebb egyenetlenségek kiegyenlítéséhez, nyersfödémhez, illetve nagy formátumú lapok kiegyenlítéséhez max. 3%-os lejtést adó felületre is alkalmazható. Az önterülő esztrich konzisztenciája lejtést adó felületeknél lehet állékony, valamint vízszintes felületeknél folyós állagú, mint egy aljzatkiegyenlítő.

Az esztétikus megjelenés érdekében az átkeményedés után a felső réteget reakciógyanta bevonatokkal érdemes ellátni. Az önterülő esztrich önmagában is használható egy felületi impregnálást követően, ennek hatására egy jól használható felület érhető el. Az önterülő cementesztrich hideg- és melegburkolatokkal is burkolható.

Az FME 45 Express önterülő esztrich feszültségszegény, kisebb zsugorodással rendelkezik, mint a normál esztrichek. Az optimális víz-cement tényező használatánál az anyag nem zsugorodik, és nem keletkeznek repedések.

Extra magas kezdeti szilárdsággal rendelkezik – 24 óra után >45 N/mm2 , EN 13813 szerint CT-C70-F10. Az alapfelületet mechanikai eljárásokkal elő kell készíteni, majd megfelelő alapozó használata szükséges. Az anyagot a megadott keverési arányban kell bekeverni, illetve hozzáadni. A részmennyiségek esetén egy mérleg vagy egy mérővödör használata szükséges.

A frissen bekevert anyagot a kívánt rétegvastagságban (max. 45 mm), egy munkamenetben kell a megfelelően előkészített alapfelületre önteni és egyenletesen elteríteni. A kb. 30-45 perc bedolgozási idő bármely más aljzaténál rövidebb. Az anyag bedolgozása bedolgozókerettel vagy esztrichseprűvel történik. Az FME 45 Express önterülő esztrich pumpálható és rákelezhető is. A friss habarcsot védeni kell a túl gyors kiszáradástól.

• Anyagszükséglet: kb. 2 kg/m2 /mm
• Rétegvastagság: 10 mm – 45 mm
• Feldolgozási idő: kb. 30-45 perc
• Járható: kb. 6 óra után
• Burkolható: kb. 72 óra után
• Nyomószilárdság: kb. 45 N/mm2 (24 óra után) és kb. 75 N/mm2 (48 óra után)