Lapszámok

2017. október XXV. évfolyam V. szám

Dr. Balázs L. György: Sikerrel zárult a CCC2017 kongresszus

Az alapító országok – Ausztria, Csehország, Horvátország és Magyarország – azzal a céllal hozták létre a Vasbetonépítés Közép-európai Kongresszusát (angolul: Central European Congress on Concrete Engineering, rövidítve CCC2017), hogy lehetőséget biztosítsanak a környező országok mérnökeinek a rendszeres találkozásra és eszmecserére. Kiemelkedően aktív részvétele miatt Lengyelországgal bővült az alapító országok köre.

Erre a rendezvénysorozatra szívesen fogadjuk minden alkalommal a tervezésben, a kivitelezéseben, az anyaggyártásban, az előregyártásban, a minőségbiztosításban és a kutatásban dolgozó mérnökeinket egyaránt.

A 2017. augusztus 31.-én és szeptember 1.-jén a tokaji Kulturális és Konferencia Központban megrendezett kongresszusra 17 országból (Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Dél-Afrikai Köztársaság, Csehország, Horvátország, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, USA) összesen 186 regisztrált résztvevő érkezett.

A kongresszus résztvevőinek széles köre azt mutatja, hogy a közép-európai teljesítmények iránt jelentős érdeklődés mutatkozik a térségen kívül is. A házigazda (főszervező) szerepét a fib (Nemzetközi Betonszövetség) Magyar Tagozata töltötte be. A rendezvény társszervezői a BME Építőmérnöki Kar, a CeMBeton és a MABESZ voltak.

A CCC2017 kongresszus konferencia kiadványában (Proceedings) 83 cikk jelent meg, ezek közvetlenül elérhetők, illetve ingyenesen letölthetők a következő honlapról: www.fib.bme.hu/ccc2017.html.

A CCC2017 kongresszus fő címe jól kifejezi az újdonságokra való törekvés bemutatását:

Innovative materials and technologies for concrete srtructures, magyarra fordítva a Vasbeton szerkezetek innovatív anyagai és technológiái.

Öt témakörben volt lehetőség cikk megjelentetésére:

1. Témakör: Megadott tulajdonság eléré- sére készülő betonok

Korszerű cementek. Új típusú adalékanyagok. Nagy teljesítőképességű adalékszerek. Nagy szilárdságú betonok. Nagy teljesítő- képességű betonok. Szálerősítésű betonok. Könnyűbeton. Környezetvédelem elvárásait teljesítő betonok. Alkalmazások.

2. Témakör: Új típusú betétek feszített, illetve nem feszített betonszerkezetekhez

Acél anyagú és nem acél anyagú betétek. Belső vezetésű és külsőleg alkalmazott betétek. Alkalmazások.

3. Témakör: Korszerű gyártási és kivitelezés módok

Magas szintű követelményeket teljesítő betonszerkezetek. Előregyártott vasbeton szerkezetek. Tervezési vonatkozások. Alkalmazások.

4. Témakör: Korszerű vasbeton szerkezetek

Napjaink sikeresen megvalósult vasbeton szerkezetei: épületek, hidak és egyéb műtárgyak.

5. Témakör: Modellezés, tervezés és szabványosítás.

2019-re Horvátország kapta meg a kongresszus szervezési jogát, amire szintén szeretettel várják a szervezők a magyar kollégákat.