Lapszámok

2017. október XXV. évfolyam V. szám

Egy fesztiválon a beton és a víz

Az idei Beton Fesztivál fókuszában a beton és a víz állt, mint a két leggyakrabban használt anyag a Földön. 2017. október 4-én – újabb rekordrészvétel mellett – több mint négyszázan voltak kíváncsiak az iparággal kapcsolatos újdonságokra és szakmai előadásokra, amelyekre a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban került sor.

A betonban rejlő végtelen lehetőségeknek szinte csak az emberi fantázia szab határt, a betontechnológia ma már rendelkezésre áll. Ezt volt hivatott bemutatni a beton.hu szervezésében, a Magyar Cement-, Beton és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával megtartott Beton Fesztivál is.

"Az előző évekhez hasonlóan idén is színvonalas pályamunkák érkeztek, ezeket független szakmai zsűri véleményezte."

Az idei fesztivál fókusza az országos árvízvédelmi helyzet és a 2017-es budapesti vizes világbajnokság betonos vonatkozásai voltak. Ennek keretében a megépült létesítményekről, az árvíz elleni védekezésről hangzottak el részletes előadások. A résztvevők konkrét beruházásokon keresztül ismerhették meg a hazai betonépítési kihí- vásokat, műszaki megoldásokat, mint például a FINA vizes világbajnokság óriás ugrótornyának kivitelezését, vagy az árvizek elleni védekezéseket. A számtalan előadás, interaktív workshopok, valamint fotó- és tárgykiállítás mellett a saját kezükkel is megtapasztalhatták a betont az érdeklő- dők: a helyszínen ékszereket és különböző ajándéktárgyakat készíthettek. Egyetemi hallgatók azt is bemutatták, hogyan bánnak a betonnal, de gyakorlott, betonos szakemberek is kézzelfoghatóvá tették azt, hogy mi is a beton, miként viselkedik, mik az alkotóelemei. Az idei évtől a Fesztivál keretében széles közönség előtt is megnyílt a fotó- és betontárgy-kiállításon való megjelenési lehetőség, így az eddigieknél is változatosabb munkák érkeztek be, melyekből a legjobbat a közönség szavazatai alapján díjazták a szervezők.

Immár hagyományosnak mondható a „Minden építés alapja” pályázat nyerteseinek kihirdetése is a Beton Fesztivál keretében. Az idén harmadik alkalommal kiírt pályázatot a szervezők több kategóriában hirdették meg, melyekre gyakorlott épí- tész tervezők mellett egyetemi hallgatók pályamunkáit is várták. Az előző évekhez hasonlóan idén is színvonalas pályamunkák érkeztek, ezeket független szakmai zsűri véleményezte.

A „Betonépítészet tervezőknek” kategóriában második helyezett lett Földes László, aki a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyban kialakított látogatóközpont megvalósítását mutatta meg, míg az első helyen Berecz Tamás „Ház és bútorok egybeöntve – családi ház, Siófok” című munkája végzett. A zsűri emellett különdíjban részesítette Sárosi Anitát a Budapest fölé magasodó Csontváry Múzeum építészeti tervéért. A „Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak" kategóriában harmadik helyezést ért el Hauk Gergely a Zamárdi Vitorlás Klub & Vízimentő Egyesület munkájával, második helyen végzett Sinka Bettina a bábolnai Imperial Park – Lovasközpont felújításának tervével. A zsűri Horváth Attila Aquaponia című alkotását ítélte a legjobbnak.

Az „Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak” kategóriában Bencze Dániel „A frissbeton konzisztenciája” című pályázata lett a harmadik, második helyen Peták Anikó végzett „Biomassza pernye alapú geopolimer hab fejlesztési alapkísérletek” című munkájával, míg az első helyet Bődy Zoltán szerezte meg „A mechanokémiai aktiválás alkalmazása klinkertakarékos cementek előállításához” című munkájával.

A bírálóbizottság mindezeken felül különdíjjal jutalmazta Tóth Viktor „Függönyfalhoz rögzített perforált finombeton árnyékolórendszer részlettervei”, valamint Korózs Dóra „Hangvető pad” című munká- it. A zsűri egy új, „Előregyártás” kategóriát is létrehozott, az ebben a témában érkezett pályamunkák alkotói ajándékcsomagban részesültek. A nagyszámú és magas színvonalú be- érkezett pályamunkák díjainak átadása kiemelt eseménye volt a Fesztiválnak.