Lapszámok

2017. augusztus XXV. évfolyam IV. szám

Elbphilharmonie: harminc különböző betonkeverék Hamburg új kulturális központjában

Innovatív építészeti megoldásainak és kiváló akusztikájának köszönhetően immár a világ egyik legfontosabb koncerthelyszíne a január 11-én Hamburgban megnyílt Elbphilharmonie épülete. A régi kikötő rakpartjának Elbába nyúló végére egy talapzatra, 1745 betoncölöpre emelték a mintegy 200 ezer tonnás épületet. A 110 méter magas, csillogó üvegszerkezetben egy 440 férőhelyes hotel, étterem, luxuslakások, egy nagy pláza és egy gyönyörű panorámás szabadtéri látogatóközpont is helyet kapott. Az épület közepére került a világszínvonalú koncertterem 2100 férőhellyel.

Ehhez az egyedülálló projekthez a LafargeHolcim az általa gyártott harminc különböző betonkeverékkel járult hozzá, kielégítve a tervezők esztétikai és műszaki elképzeléseit. A Csoportot a munkálatokba a 2007-ben kezdődött építkezés előtt 12 hónappal vonták be, hogy az ehhez hasonlóan nagy kihívásokat jelentő projektek kivitelezése terén szerzett hatalmas tapasztalatát megossza a szakemberekkel.

A svájci Herzog és de Meuron által tervezett épület világos színű betont követelt meg, amelyet a LafargeHolcim egy speciális cementből állított elő, és a tökéletes felületi minőség elérése érdekében zúzott kő helyett kiváló minőségű, kerek kavicsot alkalmazott, míg a porképződés csökkentése és az átfejtés lehetőségének javítása a 100 métert meghaladó szakaszok esetében volt különösen fontos. Más betonkeverékek a komplex szerkezet egyes elemeinek szükséges teherbírását, állagát, tulajdonságait, kémiai ellenállását biztosították, beleértve az épület teherhordó szerkezeti pilléreit, melyek különösen nagy teherbíró képességgel rendelkező betonból készültek.

KIFINOMULT LOGISZTIKAI MEGOLDÁSOK

A projekthez a LafargeHolcim német leányvállalata, a Holcim Németország által vezetett konzorcium összesen 63 000 köbméter betont biztosított. Az Elba folyó egyik keskeny pontján található építési terület miatt kifinomult logisztikai megoldások alkalmazására volt szükség, hogy a zsúfolt belvárosban a biztos anyagszállítás mindig garantálva legyen. Ezért a LafargeHolcim az építkezéstől egy kilométer távolságra egy ideiglenes készbeton üzemet telepített. A gyártást és annak ütemezését a legkorszerűbb informatikai rendszerek szabályozták, a betonszállítások egy percre sem álltak le, még éjszaka és hétvégén sem.

KITERJEDT TAPASZTALATOK

Az Elbai Filharmónia épülete kiválóan demonstrálja a LafargeHolcim világszerte ikonikus projektek kivitelezésében való részvételét és megoldásait, melyek közt találjuk a Jean Nouvel által tervezett Párizsi Filharmónia, a Washington D.C.-ben található National Museum of the American Indian, illetve a Santiago Calatrava által tervezett, Rio de Janeiro-ban található Jövő Múzeum (Museum of Tomorrow) építési munkálatait.

ELBAI FILHARMÓNIA – TÉNYEK ÉS ADATOK:
Építkezés kezdete: 2007. április
Tervezők: Herzog és de Meuron
Teljes költség: 865 millió EUR
A teljes épület bruttó alapterülete: kb. 120 000 m2
Az épület teljes tömege: kb. 200 000 tonna
2 db koncertterem: 2 100 és 550 fő befogadására
Becsült éves látogatószám: több mint 1,5 millió
Koncertek/események becsült száma évente: 430+1 500 oktatási jellegű esemény
Szobák száma: 44 Hotelszobák és lakosztályok száma: 244