Lapszámok

2017. augusztus XXV. évfolyam IV. szám

Miklós Csaba: Betonvértek, szálbeton hidak a VI. Magyar Mapei Betonkenu Kupán

Az idei, VI. Magyar Mapei Betonkenu Kupán a középkori divatot megidéző betonvértet és páncélt is bemutattak a résztvevők, akik 2017. június 22-23.-án Budapesten, a Lágymányosi-öbölben mérték össze tudásukat és ügyességüket. Az elmúlt évek legnagyobb sikere, hogy a győri egyetem Szenavis betonkenu csapata elindult a kölni betonkenu regattán, ahol Európa legjobb 72 férfi csapatából a 12. helyen végeztek.

A Betonkenu Kupát az ötletgazda és névadó támogató Mapei, a fővédnök dr. Balázs L. György, a BME egyetemi tanára, és a rendezvény szervezője, a Sailforyou 2012- ben hívták életre. Az alapítók célja egy olyan komplex esemény létrehozása volt, amely fix pont lehet a vállalatok és az egyetemek kommunikációjában, együttműködésében, valamint a különleges tervezéssel és a beton rendhagyó felhasználásával mindenkit kreatív gondolkodásra késztet.

A szervezők minden évben új elemmel színesítik az eseményt. A fő versenyszám továbbra is a betonkenu maradt, de az egyéb "betonságok", köztük a szálbeton híd, tavalyi sikeres debütálása után idén sem maradhatott ki a programból. A középkori divatot megjelenítő betonvért- és páncélbemutató pedig a beton szilárdságát jól megjelenítő színfoltja volt a rendezvénynek. A második éve már nemzetközinek nevezhető VI. Magyar Mapei Betonkenu Kupán 6 cég, (Mapei, CRH, Frissbeton, Lafarge, Readymix, Szebeton) és 8 egyetemi csapat (Budapesti Műszaki Egyetem 3 csapata, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Kolozsvári Egyetem és az újonc Prágai Egyetem) vett részt.

A betonhidak újra különlegessé tették a programot. A hidak kiírás szerinti elkészítése az építőipar teljesen új, az irodalomban nem szereplő megoldásaival igazi kihívást jelentett a csapatok számára. A XXI. század épületeinek lehetőségeit láthattuk kipattanni a jövő szakembereinek fejéből, ezzel kiváló irányokat fogalmaztak meg a beton rendkívül sokoldalú felhasználására. A híd-töréspróbák tapasztalatai szerint a rendelkezésünkre álló tudás nem elegendő a biztos sikerhez. A szálerősítés, bár a betonos szakma bizonyos szegmensei számára nem idegen, mégis szokatlan kihívást jelent a két ponton alátámasztott szerkezetek esetén. Közvetlenül a betonba kevert kis betétek jelentősen felgyorsítják, leegyszerűsítik a kivitelezést. A forma és az összetétel, valamint a hosszúság és a teherbíró képesség megfelelő összhangja jelentette a sikert a BME csapatának. „Nem minden a méret”, hiszen a teherbírással vállvetve egy rövidebb megoldás vitte el idén a hidaknak járó aranyérmet. A betonhíd verseny támogatója, és a betonhidak méréséhez szükséges állványzat megalkotója a Hercsel csoport volt.

A csapatok 4 betonkenu futamban mérték össze az erejüket: férfi, női, vegyes páros és fordítós futam, ahol dupla távot kellett teljesíteniük az evezősöknek. Ez volt a legerősebb versenyszám. A hagyományokhoz híven idén is Horváth Csaba olimpikon, többszörös világ- és Európa-bajnok volt a sportszakmai fővédnök.

Az elmúlt hat évben látható, hogy a csapatok egyre ügyesebben közelítik meg a „legjobb hajót”, így az evezősök rendkívüli erőfeszítéseinek köszönhetően fej fej mellett haladtak a kenuk. Bár történtek kisebb borulások, mégis nagyon biztonságos, izgalmas futamokat szurkolhattunk végig. A hajók vízen nyújtott teljesítménye mellett a zsűri figyelembe vette a kenu tervezé- sét, a kivitelezést, a designt, a kenu építését és a projektmunkát bemutató kisfilmet, a 4 vízi futam eredményét, valamint a betonvértet és páncélt, a csapatok megjelenését, bevonulását.

EREDMÉNYEK:

Betonkenu futam:

1. Pécsi Tudományegyetem
2. Debreceni Egyetem GSV-DEMKenu
3. Széchenyi István Egyetem SZEnavis
4-5. BME/Navis Caementicia 4-5. Kolozsvári Egyetem/ASCUT KOLOZSVÁR
6. Mapei
7. BME/Építészek
8. Frissbeton/Betoncápák
9. SZEBETON
10. CzechTech.Un. Prague – Blue Lions
11. BME/KENUTRAVA
12. CRH/Cefet Remek Hajósok
13. Readymix
 

Betonhíd:

1. BME Navis Caementicia
2. Mapei
3. Debreceni Egyetem, DEMkenu
 

Különdíjak:

Design: CRH
Betonvért: Szebeton
A legjobb betonhíd: PTE
A leggyorsabb betonhíd: Debreceni Egyetem, DEMkenu
A legjobb betonfilm: Debreceni Egyetem, DEMkenu
A legjobb betonkenu: BME Építészek
A legígéretesebb csapat: Kolozsvári Egyetem
A híd citromdíját a Frissbeton csapata kapta.
A Prágai Egyetem az újoncok különdíját kapta.