Lapszámok

2017. június XXV. évfolyam III. szám

Bakos Ferenc: Murexin AL 55 hő- és hangszigetelő beton kötőanyag Hova és hogyan használjuk?

Akár új építéseknél, akár felújításoknál sok esetben merül fel kérdésként, hogy pl. a födém padlószintjét, vagy fagerendás födémeknél a gerendaközök feltöltését milyen anyaggal végezzük, illetve aljzatoknál a még jobb hőszigetelőképesség elérése érdekében milyen terméket lehet választani, amelynél fontos mind a statikai, mind az akusztikai szempont.

A választandó anyagnak a fentiek alapján számos különböző tulajdonságnak kell megfelelnie.

A Murexin válasza a fenti kérdésre: a Murexin AL 55 hő- és hangszigetelő beton kötőanyag. A Murexin kötőanyag egy poralakú, műgyantával javított, gyorskötő anyag, mely feltöltések készítéséhez kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Az építkezés helyszínén a kötőanyaghoz csak expandált polisztirol gyöngyöt és vizet kell hozzákeverni. Speciális adalékszerének köszönhetően nem szükséges felületkezelt expandált polisztirol gyöngy a könnyűbeton elkészítéséhez. A speciális adalékszert tartalmazó Murexin AL 55 hő- és hangszigetelő beton kötőanyag tökéletesen megtapad a víznél könnyebb expandált polisztirol szemcséken, és a bekeverés során egyenletes, homogén betont lehet előállítani.

Széleskörűen alkalmazható akár nagy rétegvastagságban is pl. korlátozott teherbírású födémek esetén, fagerendás, boltozatos födémeken, nyersbetonon, valamint üregkitöltéseknél, tálcás födémek felső síkjának kiegyenlítésére, illetve olyan helyiségekben, ahol cél a megfelelő hő- és hangszigetelés elérése.

Alkalmazható továbbá táblás lépéshangszigetelés helyett, mert a betonozási munkák során keletkező egyenetlenségeknél, durva szintkiegyenlítéseknél a könynyűbeton felhordása sokkal egyszerűbb és gyorsabb. A lépéshangszigetelő táblás anyagokat mindig sík felületre kell fektetni. A könnyűbeton a feltöltések során „formára igazítható”-alakítható. Ez azt jelenti, hogy valamennyi üreg kitölthető, és a cső-, ill. elektromos vezetékek üregmentesen beágyazhatók.

A Murexin AL 55 hő- és hangszigetelő beton kötőanyaggal készített könnyűbetonnal a födémek felületén futó csővezetékek könnyen körbevehetőek, és ki lehet alakítani a megfelelő szintet. A megkevert könnyűbeton a csövek alá, mellé és fölé teríthető, úgy, hogy a csővezeték számára biztosítva legyen a folyamatos felfekvés.

Bekeverés után az előkészített alapfelületre kell felhordani az anyagot, és egy lapát segítségével kis nyomással, kb. 10% tömörítéssel, valamint egy szintezőléccel a kívánt magasságba le kell húzni.

A könnyűbetonra egy elválasztó fólia, majd pedig a megfelelő vastagságú burkolandó esztrichréteg kerül. A Murexin AL 55 hő- és hangszigetelő beton kötőanyag könnyen és gazdaságosan bedolgozható. A polisztirolgyöngy szemnagysága 4-8 mm legyen.

Anyagszükséglet: kb. 55 kg/1 m³ feltöltés (pl. 200 liter keverés: EPS gyöngy – AL 55 – víz: 200 liter – 11 kg – 11 liter). 1 raklap AL 55 hő- és hangszigetelő beton kötőanyag/kb. 14,4 m3 feltöltés.
Járható: kb. 24 óra múlva (az alapfelület, anyag és levegő hőmérsékletétől függően).
Hővezetési tényező (λ): 0,042 W/m*K
Dinamikus merevség: kb. 50 MN/m³
Lépéshangcsökkenés (18 cm): max. 34 dB
Nyomófeszültség (10% zsugorodás): kb. 60 kPa
 

Murexin AL 55 hő- és hangszigetelő beton kötőanyaggal a padlószintet a szükséges magasságra lehet beállítani. Emellett hő- és hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik, ezáltal energiát lehet spórolni, és a helyiség komfortérzetét is lehet javítani.

Murexin. Ami tart.