Lapszámok

2017. június XXV. évfolyam III. szám

Itt jön a VI. Magyar Mapei Betonkenu Kupa

Immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Mapei Betonkenu Kupát 2017. június 23-án Budapesten, a Kopaszi-gáton. Az esemény egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően a hazai egyetemek és építőipari cégek mellett idén már két külföldi csapat is indul a megmérettetésen, a Kolozsvári Egyetem harmadik alkalommal, míg a Prágai Egyetem csapata először száll vízre a versenyen. A betonkenu mint fő versenyszám mellett idén a tavaly debütált betonhíd kerül majd a figyelem középpontjába. A beton kiegészítőkhöz az ékszerek, fürdőruhák, bútorok mellett ebben az évben a betonvértek csatlakoznak majd. A csapatoknak betonból kell páncélt/vértet készíteniük, ha harcra nem is kerül sor a bemutatón, de díszes felvonulás biztosan lesz.

2016-ban 9 egyetem és 6 építőipari cég képviseltette magát az eddigi legnépesebb megmérettetésen. Évről évre egyre nagyobb figyelem övezi a versenyt. A betonkenuk mellett tavaly további újdonságok szerepeltek a programban. Volt betonhíd-építő verseny, de készült betonból focilabda is, melyet Bozsik Péter is szemrevételezett, az ő kezdőrúgásával indult a verseny. A csapatok betonból megalkotott divatkiegészítőkkel is elkápráztatták az érdeklődőket. Sőt, a Mapei lelkes betontechnológusai egy betonwakeboard-bemutatót is tartottak. A győzelmet a győri Széchenyi István Egyetem SZENAVIS P elnevezésű csapata szerezte meg, az újonnan debütált Debreceni Egyetem Műszaki Karának egysége előtt, a dobogó harmadik fokára pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Navis Caemanticia néven indított formációja állhatott.

Tavaly a 15 csapat a verseny előestéjén a BME-n egy rövid prezentációval mutatkozott be, itt ismertették a betonkenu- valamint a betonhíd-építés folyamatát. A pénteki napon 4 betonkenu-futamban kellett megmérkőzniük a csapatoknak. A rendezvény fő támogatója és ötletgazdája, a Mapei nevében Miklós Csaba, valamint a fővédnök dr. Balázs L. György, a BME professzora köszöntőjükben kiemelték, hogy a rendezvény összehozta az építőmérnök hallgatókat és az építőipari szakembereket, ráirányítva a figyelmet a beton sokrétű és kreatív felhasználási módjára. 14 betonkenu állt rajthoz az első C2-es férfi futamban, őket követték a hölgyek, majd a hagyományos Építőipari Sárkányhajós Regatta válogató futamai zajlottak. Ezután az ÁVM állvány pillérein mutathatták be a csapatok a betonból készült hidakat. A hidak többsége remekül állta a terhelési próbát. A hídverseny győztese a SZEBETON csapata lett, több mint 200 kg-os terhet is kibírt a hídjuk.

Délután következett az olimpikonokkal és más sportolókkal kiegészített C2-es futam, ahol a sportszakmai védnök, Horváth Csaba olimpiai bajnok kenus is rajthoz állt. A kenu futamokat a versenyprogramban újdonságként szereplő fordítós futam zárta, ahol a kétfős egységeknek egy bóját megkerülve kellett teljesíteni a távot. A nap zárásaként pedig a sárkányhajós döntők zajlottak. A kupák és érmek stílusosan betonból készültek, Boldog Anita, az AB Concrete Design lelkes, fiatal tervezőmérnöke felajánlásával.

www.betonkenu.hu
www.facebook.com/BetonkenuKupa/