Lapszámok

2017. június XXV. évfolyam III. szám

Magyarország a legversenyképesebb beruházási környezetet szeretné biztosítani a régióban

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem érdemes kisebb célt kitűznie az országnak, minthogy a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítsa a térségben a leghatékonyabban összekapcsolva a termelést a digitalizációval, és a legversenyképesebb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon. Szijjártó Péter a Munkaadók és Gyáriparosok Orszá- gos Szövetségének (MGYOSZ) csúcstalálkozóján – ahol a CeMBeton is képviseltette magát – beszélt erről május 3-án, Budapesten.

Hozzátette: a mostani világgazdasági fordulóponton Magyarország mint nyitott gazdaság sikere azon múlik, tud-e megfelelő digitális környezetet és megfelelő adókörnyezetet biztosítani a magas hozzáadott értékű beruházásoknak a megfelelő munkaerőpiaci kínálat mellett. A miniszter szerint a magyar gazdaságban hangsúlyos autóipar továbbra is vezető szerepet játszik az átállásban az új technológiákra, és egy jelentős bejelentés várható az elektromobilitás terén is a következő időszakban. A tárcavezető szerint a jövőben a világgazdasági folyamatokat a minden eddiginél patriótább amerikai gazdaságpolitika határozza meg, amelyhez alkalmazkodni kell, hiszen több mint 9 milliárd dollárnyi amerikai beruházás van Magyarországon.

A másik szempont Kína folyamatos expanziója, amely Európa versenyképességét is komolyan befolyásolja. A britek kilépését az Európai Unióból, a Brexitet óriási kudarcnak nevezte Szijjártó Péter, amely szavai szerint mutatja, hogy bizonyos reformok, változtatások szükségesek az integrációban. Úgy vélte, a „rémálom” forgatóköny az, ha az európai tárgyalók személyes inzultusnak veszik a kilépést, mert ez azt jelenti, hogy a britek külön megkötik a szabadkereskedelmi megállapodásaikat a világ erős gazdasági szereplőivel, amelyekkel az uniónak nincs ilyen megállapodása. Ez a nyitott gazdasá- gok számára, mint Magyarország, rendkívül kedvezőtlen lenne – jegyezte meg. (kormany.hu)