Lapszámok

2017. június XXV. évfolyam III. szám

Leczovics Péter: Egy éves az Ybl-Ycon Stúdió

Egy évvel ezelőtt a SZIE-Ybl Miklós Építéstudományi Karon – hallgatói kezdeményezésre – létrejött a „Beton workshop”, amely az eltelt időszakban felvette az Ycon Stúdió nevet.

A Stúdió alapvető célja nem változott:

• öntési technológiák megismerése, a lehetőségek széles körű kiaknázása,
• a fény (természetes és mesterséges) és beton – látszólag ellentétes – kapcsolatának vizsgálata, kiterjesztése,
• betonreceptúrák kidolgozása, az újabb, kevésbé ismert technológiák megismerése, alkalmazása,
• felületi struktúrák kialakítási, alkalmazhatósági vizsgálata,
• makettek, modellek készítése betonból,
• kisebb-nagyobb méretű használati tárgyak létrehozása,
• a betontechnológia korszerű anyagainak megismerése, alkalmazási lehetőségeinek kutatása.
 
1. kép: Felületi struktúrák
 
 
ÚTKERESÉS
 
Bár számtalan információ áll/állt rendelkezésünkre a beton nem hagyományos felhasználására, saját utunkat járva ismerkedtünk a betontechnológia lehetőségeivel. Első lépésként saját receptúrákat dolgoztunk ki, és kiválasztottuk a későbbiekben is használható keverékeket. Túl a konzisztencia-beállítások kérdésén – képlékenyítők, folyósítók használata – törekedtünk a beton testsűrűségének csökkentésére, különböző könnyű adalékanyagok alkalmazására. A már kialakult – véglegesnek mondható – összetételek utána zsaluzás, zsalutechnológia felé fordultunk, vizsgálva, hogy az adott felületi struktúrákat mennyire tudjuk lekövetni. Ez utóbbi feladat azért is fontos, mert a későbbiekben az így kialakított struktúrákat a makettkészí- tésnél és egyéb dizájntárgyak készítésénél is alkalmazni kívánjuk. (1. kép)
 
2. kép: A „brutalista” megjelenés és a látványbeton
 
Törekvésünk a beton különböző „természetes” megjelenítése, kezdve a beton „brutális” megjelenési formájától a látványbeton minőségig (2. kép). Természetesen kisebb-nagyobb tárgyakat is készítettünk, elsősorban 2D formában. A feladatokat az aktuális, nevezetes ünnepek jelképeinek betonba öntése adta, de emellett kisebb használati tárgyakat, logikai játékokat is létrehoztunk. Az öntések folyamán igyekeztünk a színes beton témakörére is kitérni, azaz színskála mintákat, illetve színes betontárgyakat hoztunk létre. (3. kép)
 
3. kép: „Termékeink” a nyílt napon
 
Munkánk egyik fontos állomása a monolit makettek, illetve használati tárgyak készítése. E munkákban élen járt Klaffl Gábor, két makettet is létrehozott betonból – az egyik a korábbi Beton Fesztivál nyertese, a Vulkánpark modellje, stílszerűen monolitbetonból –, illetve készített „betontáskát” (4. kép), és hozzá betonkiegészítőket (medál, fülbevaló).
 
4. kép: Betontáska
 
Kísérleteink kiterjedtek a már említett monolit makett mellett az egyéb makettkiegészítőkre is, így például famodelleket készítettünk különböző technikák alkalmazásával. Ezen minifák, amelyek nemcsak makettkiegészítők, hanem oktatási célra is fel kívánjuk használni őket (pl. adalékanyag-fa, könnyűbeton-fa stb.) (5. kép).
 
5. kép: Könnyűbeton „fa”