Lapszámok

2017. június XXV. évfolyam III. szám

A magyar ingatlanfejlesztés és az örökségvédelem nemzetközi elismerése a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán

Ingatlanfejlesztési „Oscar-díjjal” ismerték el a Királyegyházi Cementgyárat.

A Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) ipari létesítmények kategóriában Nemzetközi Ingatlanfejlesztési arany fokozatú nívódíjjal ismerte el a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát 2017. május 26-án, Andorrában.

A párizsi székhelyű szövetség 25. éve, mára 20 ország nemzeti válogatójával rendezi meg a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, a FIABCI World Prix d'Excellence-t. A pályázat célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése világszerte. 2017-ben az ipari létesítmények kategóriájában a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát a FIABCI 68. kongresszusán World Prix d'Excellence Gold Winner díjjal ismerte el az Andorrai Hercegségben. A nyertes pályázat főbb pontjaiként kiemelték a létesítmény hasonló építőanyag-üzemekhez képest kompakt, kis méretét, az alkalmazott modern környezetvédelmi technológiákat, köztük a másodlagos tüzelőanyag használatát, a már alacsony kibocsátási értékek további csökkentését, a vasúti szállítás elsődlegességét. Perl Tamás, a gyárat tervező M Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a díjátadó apropóján elmondta: olyan ipari komplexumot hoztak létre, mely meggyőzi az embereket, hogy ez a modern épület eltér az általuk ismert hasonló gyáraktól, és a legkorszerűbb technológiával rendelkezik.

„Büszke vagyok a Királyegyházi Cementgyár indulása óta épített egészség- és munkavédelmi kultúránkra, valamint környezetvédelmi teljesítményünkre. Az elmúlt 5 évben a fűtőanyagból keletkező szén-dioxid-kibocsátásunkat 20%-kal csökkentettük. Az ipari ingatlanok kategóriájában elért első hely megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk a fenntartható fejlődést szem előtt tartó megoldások alkalmazásában” – mondta a díjátadón Mikita István, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. gyárigazgatója.

A 2017-es FIABCI World Prix d'Excellence különösen sikeres volt Magyarország számára, hiszen a hazaifejlesztők a pályázat eddigi történetének legnagyobb sikerét érték el. Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke szerint a négy első és két második díj olyan eredmény, amelynek felülmúlása komoly kihívás elé állítja a jö- vőben az ingatlanfejlesztőket.

Örökségvédelem kategóriában a zsűri két első díjat adott ki, és mindkettő Magyarországra került. A Swietelsky Magyarország Kft. által nevezett Várkert Bazár és a Horizon Development Kft. magántőkéből megújított Váci 1 épülete egyaránt az örökségvédelem kategória első díját kapta. Mindemellett a Horizon Development Kft. UNESCO világörökségi épülete, a Váci 1 a legjobb kereskedelmi létesítmények nemzetközi rangsorában Európából elsőként végzett, és a World Silver díjat vehette át. A díj történetében először kapott ugyanazon magyar projekt két kategóriában is ilyen magas elismerést.

A Swietelsky Magyarország Kft. a 4-es metró 10 állomásával is indult, és első díjat nyert közcélú létesítmények kategóriában. A Swietelsky Magyarország Kft. idei sikere szintén rekord: még nem fordult elő, hogy egy cég két első díjat nyert volna ugyanabban az évben. Az is egyedülálló, hogy ipari létesítmények kategóriában első díjat kapott a LAFARGE Cement Magyarország Kft. környezetbarát, modern technológiát felvonultató üzeme, a Királyegyházi Cementgyár. A pályázaton belül az egyik legnehezebb terepen, masterplan kategóriában ezüst díjat nyert a XIII. Kerületi Önkormányzat a kerület elmúlt két évtizedes fejlődését bemutató, Angyalföld újjáépítése elnevezésű projektjével. A kerület idén a pályázat történetében harmadik alkalommal részesült az ingatlanfejlesztők nemzetközi Oscar-díjának számító elismerésben.

Forrás: LAFARGE Kft. és Gönczi László