Lapszámok

2017. június XXV. évfolyam III. szám

Budapest egyik legvagányabb találkahelye a KIFOLYÓ

Minikonferencián mutatták be a KIFOLYÓ-t, vagyis a Szent Gellért Gyógyfürdő Dunába ömlő csatornája melletti, betonból kialakított közösségi teret. A helyszínt a BETON workshop csapata – építész és művész hallgatók – hozta létre az S39 Hybrid Design Manufaktúra vezetésével, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatásával.

A BETON kurzus hallgatói 2015 óta dolgoznak a KIFOLYÓ projekten. Ekkor kis betonpadokat terveztek és készítettek a Szent Gellért Gyógyfürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája körüli területre, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunára és Budapestre. A 2016-os szemeszterben az egyetemisták továbbfejlesztették a KIFOLYÓ-t, és létrehozták a város egyik legvagányabb találkahelyét a Gellért tér alatt, ahol grillezésre, beszélgetésre alkalmas közösségi teret alakítottak ki. A 2017-es kurzus hallgatói újabb ötletekkel gazdagítják a területet: olyan objekteket terveznek, melyek a helyszín vizuális megjelenését fejlesztik, illetve okostárgyakat hoznak létre, hogy a terület igazán felhasználóbaráttá váljon. Ennélfogva edzőpad, biciklitároló és a telefonból szóló zene felerősítésére szolgáló hangvető pad kap helyet a KIFOLYÓ-nál.

A projekt egyik legizgalmasabb eleme a grillező, mely által a helyszín egy Duna-parti sütögetőhellyé vált. Így a bátrabbak a város kellős közepén, a kíváncsi szemektől mégis távol, közvetlenül a vízparton készíthetik el ebédjüket. A BETON kurzus résztvevői a kutyásokra is gondoltak, és a négylábúaknak kutyaitatót készítettek. A Budai alsó rakpart Gellért tér alatti részét az autóforgalom miatt nehéz megközelíteni, ráadásul fentről takarásban van a grillező, ezért az egyetemisták jópofa jelzéseket készítettek „Kövesd a teknőst!” mottóval. Ha a gyalogosok követik a betonból öntött teknősöket, könnyen lejuthatnak a vízhez. Ugyancsak a közlekedést segíti az alsó sétányon található gázló, melynek segítségével végig lehet sétálni a parton a városlakók által kialakított szikla-jacuzzihoz. A medence a Szent Gellért Gyógyfürdőből kifolyó termálvizet fogja fel, és a közösségi teret használók akár fürdőzhetnek vagy pancsolhatnak benne.

A projektet konferencia keretében mutatta be a BETON workshop csapata. A rendezvényen – mely a Kortárs Építészeti Központ ban kapott helyet – Fonyódi Mariann, a BME Urbanisztika Tanszék oktatójának előadásában volt szó a KIFOLYÓ helyszíne, a Duna-part történetéről, jelenlegi helyzetéről és jövőbeni alakulásának terveiről. Branczik Márta művészettörténész a betonról mint anyagról, és a beton használatának egy speciális módjáról, az épületplasztikáról beszélt. Bodóczky István képzőművész pedig a művészeti nevelés jelentőségéről szólt a BETON-hoz mint oktatási projekthez kapcsolódva. A technológiai bemutatókon a kenderbetonnal ismerkedhettek meg a résztvevők, a betonöntő workshopon pedig a műanyag betonpaplan technológiáját Bozi György ismertette. A programot a KultúrAktív Egyesület által vezetett Urbanity társasjáték zárta izgalmas urbanisztikai kérdések megvitatásával.

Az előadásokkal párhuzamosan betonöntő workshop zajlott, ahol műanyag pohárból önthettek virágtartót a résztvevők, de beton állatfigurákat is készíthettek, amelyekhez egyszerű formájú gumijátékokat használtak zsaluzatként.