Lapszámok

2017. február XXV. évfolyam I. szám

Sebes Márton: Kihívások, avagy a betonelemgyártók helyzete 2017-ben

Második éve fellendülőben van a betonelemgyártás. A válság alatt megjárt mélységek után stagnálást, lassú kapaszkodást, majd 2015/16-ban dinamikus növekedést éltek meg a szektor szereplői. Az iparágra jellemző volt, hogy a nehéz időszak alatt beszűkült keresletre választékuk csökkentésével, folyamataik karcsúsításával reagáltak a gyártók. Az árversenyt sok szereplő megszenvedte, üzemek zártak be végleges vagy később véglegessé váló ideiglenes jelleggel. Nem voltak jelentős beruházások, sokszor a termelés fenntartásához szükséges ráfordítások is elmaradtak, a géppark elöregedett. A beton előregyártók táborát nem gyarapították új belépők, nem volt vonzó az ágazat a befektetők számára. A fellendüléssel viszont a termékek széles választékára és nagy volumenre mutatkozik igény. A leépülést és vegetációt dinamikus növekedés váltotta fel, így hirtelen égetővé váltak az elodázott beruházások. A beszállítók, um. gép- és sablongyártók, járműgyártók mind magasabb áron és csak hosszabb szállítási határidővel tudják kielégíteni az igényeket, ezért a szándék ellenére sok fejlesztés csak késésekkel tudja a gyártók tevékenységét szolgálni. Így 2016-ban számos esetben tapasztaltunk kapacitáshiányt, elégtelen készleteket.

Veszélyesen alacsony készletek - becsődölt bánya

Nagy kihívást jelentett a meglévő szakemberek megtartása, a létszám hasznos – termeléssel vagy más tevékenységgel való – lekötése. Különösen napjainkban kamatozik jól azon termelők helyes gazdálkodása, akik humánerőforrásukat nem építették le, mert a kereslet és a gyártott mennyiség felfutása miatt napjainkra állandósult az ágazatban a munkaerőhiány. Nagyon nehéz pótolni az elvándorolt, leépített dolgozókat. Jelenleg főleg a tapasztalattal is rendelkező szakemberek iránt mutatkozik kielégíthetetlen kereslet a munkaerőpiacon. Ennek szükséges hozadéka a dinamikus bérfejlesztés és a termelékenység romlása. Mindez érinti a kivitelezői szektort is. Ezekre a a gépesítés jelenthet megoldást mind a termelői, mind a kivitelezői oldalon egyaránt. Szektortársakkal beszélgetve több helyen számoltak be 25-30%-os béremelésekről.

Ilyen környezetben előtérbe kerülnek az innovatív építési technikák. Így ez a kihívás egyben lehetőség is az előregyártás számára: terjednek azok a fejlesztések, amelyek a magas minőség mellett csökkentik az élőmunkaigényt. Nem elképzelhetetlen, hogy a házgyári technológia – ami nyugaton messze előrébb jár, mint a hazánkban rossz reputációval bíró egykori szovjet előd – újra előtérbe kerül majd a lakóépületek tervezésekor, építésekor. Tisztább, gyorsabb, magasabb minőségű és természetesen olcsóbb építkezéseket jelenthetne ez a reneszánsz.

Komplett számítógépvezérlésű üzem – versenyképes termelés

Eddig nem tapasztalt probléma jelent meg 2016 folyamán. A dél-pesti kavicsmezőkre települt gyártóknak (Taksony, Ócsa, Bugyi, Majosháza, Délegyháza, Kiskunlachá- za), amelyek a nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló bányakavics miatt eddig az ország irigyelt termelői voltak, újabban alapanyag-problémákkal kell szembenézniük. Több ok együttállása eredményezi – a bányászok szerint – az elhúzódó ellátási zavarokat. Elsőként igen elhanyagolt állapotba került a válság alatt a működő bányák gépparkja, ami miatt folyamatos műszaki problémák kísérik napjaink nagyobb termelését. Ha az egyik bányában pár napos leállást okoz pl. az osztályozó javítása, hirtelen mindenhol elfogynak a készletek. Nem is nagyon tudnak komoly készleteket felhalmozni a bányák. Különösen a nagyobb frakciókból nehézkes mindez, mert igen finom, homokos az alapanyag, így bizonyos termékek csak rendkívül lassan gyárthatók. Nem nyílnak új bányák, ennek hátterében pedig egyre nagyobb súlylyal szerepelnek a környezetvédelmi szempontok is. Az alapanyagok, elsősorban az osztályozott kavics tekintetében jelentős drágulásra számítunk 2017 során.

A betonEPAG raktára ki tudja szolgálni a nagy keresletet

A fenti kihívások együttesen azt eredményezik, hogy egyelőre magasabb költségek és romló termelékenység mellett végzik a nagyobb termelést a gyártók. Újra lehet bővülni, de gépesítés, modernizáció és a termelékenység javítása nélkül, megfelelő nyereségesség mellett ez nem működtethető. Az eredmények pedig a gépi háttér és egyéb beruházások megtérülései miatt kiemelt fontosságúak. A bérfejlesztések és az alapanyag-áremelkedések miatt is a termelők átadási árainak jelentős, 10-15%-os emelkedését jósolom. A megfelelő jövedelmezőség mellett tervezhető beruházásokkal és fejlesztésekkel, helyes stratégiával szép jövő elé nézhetnek az ágazat gyártói.