Lapszámok

2016. december XXIV. évfolyam VIII. szám

A Beton Fesztivál díjazottjai

1. HELYEZETT: VASÁROS ZSOLT, RUDAPITHECUS LÁTVÁNYTÁR A MAJOMSZIGETEN

A borsodi Rudabánya közelében a 60- as évek közepén találták az első, legalább 6 millió évesre becsült csontmaradványt.

A nemzetközileg is jelentős lelet egy korai előemberhez, a Rudapithecus hungaricushoz tartozott. A későbbiekben még több száz csontlelet került elő a helybeliek által csak Majomszigetnek nevezett területről, színes tablót festve az évmilliókkal ezelőtti élővilágról.

Az értékes régészeti emlékhely megőrzésére és bemutatására az önkormányzat és a BME Építőművészeti Doktori Iskola együttműködésével formálódtak ki az elképzelések.

Rudabánya a középkor óta bányaváros, ahol a XX. század közepéig külszíni fejtéssel hozták a felszínre a vasércet. A három évtizede felhagyott bányagödröt mára feltöltötte a víz, így egy különleges szépségű és rendkívüli mély tó jött létre. A látogatóközpont ennek a bányagödörnek a peremére került, az őskori lelőhely fölé.

 

1. HELYEZETT: SZABÓ LEVENTE, KÖZTÉRI PAVILON A SOPRONI VÁRKERÜLETBEN

A tervezés során egy üzlethelységeket és illemhelyeket magába foglaló pavilon létrehozása volt a cél a korábbi hasonló funkciójú építmények integrálásával.

A különleges, paralelogramma formájú épület homlokzatán és belső tereiben a látszóbeton felületek és a faburkolatok harmonikus kettősségben váltják egymást.

A kivitelezés megidézte az elmúlt évtizedek műemlék rekonstrukciós munkáinak anyaghasználatát.

 

2. HELYEZETT: BULCSÚ TAMÁS ÉS FORTVINGLER ÉVA, NYARALÓÉPÜLET BALATONKENESÉN

Az épület felépítése tipikusan a nyaralókra jellemző, a földszinten nagy, egybefüggő társasági terekkel, az emeleten hálószobákkal.

A tervezés során az egyik legfontosabb szempont volt az épület és a környezet egységének megteremtése. A környező kis fenyves fáinak elhelyezkedése alakította az épület formáját, a lábak megformálásban pedig a fák törzsei inspirálták a tervezőket.

Az épület teteje zöldtetős, mely biztosítja az épület tájba illesztését, a jobb klimatikus viszonyokat. A koncepció részeként tájépítészekkel együttműködve az alsó szintet úgy álmodták meg, hogy a külső terekkel egységes térrendszert alkossanak. Az emelet kialakításában a balatoni panoráma játszott fontos szerepet, a szobák a panoráma felé nyitottak.

 

3. HELYEZETT: MOLNÁR ZOLTÁN, KREA KORTÁRS MŰVÉSZETI ISKOLA – BETON RECEPCIÓS PULT

A koncepció lényege egy olyan recepciós pult létrehozása volt, melynek külső burkolata betonból, belső használati elemei viszont fából készülnek.

További szempont volt, hogy minden részegységet szétszedhető, és újra összeszerelhető rendszerként kellett megtervezni, mivel a helyszínen nem volt lehetőség a kivitelezésre