Lapszámok

2016. december XXIV. évfolyam VIII. szám

Miklós Csaba: Forradalmian új lehetőség a visszaszállított beton újrahasznosítására

Több okból sem jelentenek hosszú távon fenntartható megoldást a visszaszállított beton kezelésének jelenleg alkalmazott rendszerei, ugyanis erősen szennyezik a közvetlen környezetet, a visszamosott beton semmilyen értéket nem tartalmaz, általában selejt, emellett a visszamosással kapcsolatos igazgatási, szállítási, víz-, áram- és adóköltségek is folyamatosan emelkednek. Erre a problémára ad megoldást a Mapei új technológiája, a Re-Con Zero. Értéket ad a visszaszállított betonnak oly módon, hogy a mixerkocsiban szemcsékké alakítja azt, és az így keletkezett adalékanyag újra felhasználhatóvá válik beton készítéséhez. E termék előnyei abban mutatkoznak meg, hogy nem termelődik hulladék, nincs szükség szennyvíztisztítóra és közvetlenül használhatjuk a mixerkocsikban.

A Re-Con Zero egy kétkomponensű adalékszer, az A és a B komponenst is vízben oldódó zsákokba csomagolták, ezeket közvetlenül kell adagolni a visszaszállított betonhoz a mixerkocsi keverődobjában. Néhány perccel a Re-Con Zeroval történő összekeverést követően a visszaszállított beton átalakul granulátummá, mely a mixerből való kiengedés után újra felhasználható betongyártáshoz adalékanyagként. A Re-Con Zero bármilyen típusú beton esetében alkalmazható.

Az így előállított beton tulajdonságai főként az eredeti adalékanyag tulajdonságaitól, a cement típusától, a víz/cement tényezőtől, valamint a szemcse ”lefedettség” vastagságától függnek. Az előállított aggregátum finomsági modulusa magasabb, mint az eredeti adalékanyagé, mivel a kavicsokat körbeveszi a cement és egyéb finom szemcse. Az ily módon elkészített aggregátumot használhatjuk beton előállításához, a durva szemcsék helyettesítésére. A Re-Con Zero alkalmazása csökkenti a hulladékképződést, védi a természeti erőforrásokat és hatására mérséklődik a közúti szállítás.