Lapszámok

2016. december XXIV. évfolyam VIII. szám

Szarka Szabolcs: SWALL homlokzati elemek a tolcsvai borászati központban

A minőségi bortermelés iránt elkötelezett legnagyobb állami borászat, a Tokaj Kereskedőház Zrt. – amely most már Grand Tokajként folytatja működését – jelentős mértékű fejlesztést végzett tolcsvai borászati központjában. Az objektum műszaki és technológiai megújításai mellett egy kétszintes, 4 400 m2 -es új palackozó üzem épült, melynek kivitelezésében vállalatunk is részt vett. Cégünk a homlokzatépítést végezte, SWALL elemek beépítésével.

Az épület déli homlokzata építés közbeni állapotban

A SWALL homlokzatra vonatkozó fejlesztések már 2013-ban elkezdődtek telephelyünkön, a gyártási- és kivitelezési technológia kidolgozása 2-3 évet vett igénybe. Ezen technológiával készülő homlokzatok egyedi megjelenésűek, a felületi textúrák alkalmazásának lehetősége határtalan, a színezett betonnal vagy különféle betonadalékok hozzáadásával tovább variálhatók. Az elemek - az építész elképzelésének megfelelően - végleges felületképzéssel rendelkeznek, ezért építészeti falpaneleknek is nevezzük. Pozitív tulajdonság a magas betonminőség használata mellett a falelemek feszített kivitele, ebből adódóan az időtállóság, mely a fokozott vízzáróság és fagyállóság következménye. E technológiával készült az új palackozó üzem különleges, egyedülálló homlokzata is, mely kivitelezése során felmerült feladatokat vállalatunk különös kihívásként kezelte.

Elkészült homlokzat az épület keleti oldalán

Az épület építész kiviteli tervei már a SWALL elemek beépítését konkretizálták, a gyártmánytervek elkészítését és a generáltervezés segítését a Konkret Terv Kft. végezte. A beruházó és az építész tervező felületi textúrára vonatkozó döntéseit rengeteg mintaelem előzetes legyártása segítette már az előkészítés/tervezés fázisában, ennek eredményeként kétféle felülettípust alkalmaztunk: az épület alsó szintjén egy mély bordázatú, pattintott kőhatást sugalló, homokfújt, bazalt adalékanyagot tartalmazó beton felületet, fehér cement alkalmazással. A felsőbb szinteken ugyanezen anyaghasználat mellett egy sűrűbb, de kevésbé mély bordázattal rendelkező felületet választottak. Nagy kihívást jelentett az elemek kiszállítása során az épség megőrzése miatt, illetve a helyszíni kivitelezés folyamán a függőleges bordázat. A beépítés során az ugyanazon megjelenéssel rendelkező egymás alatti-feletti elemek bordáinak illeszkedniük kellett egymáshoz, elkerülve a bordázat közötti fogasságot. Ezen ok miatt az előregyártás során és a szerelés során is a szokványostól sokkal kisebb méretpontatlanság volt megengedhető. Az energetikai megfelelőségről a 16 cm vastag hőszigetelés gondoskodik, mely az előregyártás során beépült az elemekbe. Egyedi színnel rendelkező rugalmas fugák egységesítik a 2 300 m2, összesen 210 db elemből álló homlokzatot, ezáltal az épület tökéletesen illeszkedik a hegyalja környezetébe. A projekt minden résztvevője örömmel és elégedettséggel élte át a kivitelezést, hiszen a tolcsvai borászat egy egyedi, nevéhez méltó különleges épületet kapott, mely mindannyiunkat büszkeséggel tölt el.

Bordázott felület, az egymás alatti-feletti elemek bordái illeszkednek egymáshoz

A SWALL elemek alkalmazása cégünk számára mindig új kihívást jelent, hiszen a különféle felületi textúrák egyedivé tesznek minden feladatot. Az építészeti falpanel alkalmazásával megvalósuló összes projekt különleges megbízás számunkra, ezek jelentik társaságunk „lábnyomát” az ország különböző területein.