Lapszámok

2016. december XXIV. évfolyam VIII. szám

Rétfalvi Orsolya, Csathó István: Megújult a temető kerítése Bicskén - Előregyártott, vasalt műkőbeton kerítéselemek bicskei római katolikus temető felújításához

A Fejér megyei Bicske város egyházközösségei 2014-ben elhatározták, hogy felújítják a felekezeteikhez tartozó kegyeleti helyeket, sírkerteket. A római katolikus temető egyedi kerítésoszlopait és áttört kerítéslapjait a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. gyártotta.

Az új műkőbeton kerítés

A Lábatlani Vasbetonipari Zrt. 2017 tavaszán ünnepli alapítá- sának 75. évfordulóját. A társaság a Neumarkt-i (Németország) központú RAIL.ONE csoport tagja, amely a világ vasúti alj gyártásában piacvezető szerepet tölt be. Elsősorban előfeszített betonelemek, illetve vasbeton elemek előregyártásával foglalkozik.

A málladozó régi kerítés

A bicskei római katolikus temető a XX. század első harmadában épült. Íves, betétpallós betonkerítése az évtizedek során elhasználódott, omladozott, anyaga intenzíven mállott. A mintegy 140 méter hosszú építmény felújítását egy neves budapesti műemléki építésziroda, a Neo-Classica tervezte meg. Meghatározó szempont volt, hogy megőrizzék a tradicionális kerítés karakterét az egyházi szimbólumok használatával. Ugyanakkor fontos volt az építőanyagok tartóssága és magas esztétikája. A beruházó és a tervező több gyártóvállalat közül a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. ajánlatát fogadta el. Cégünk komoly referenciával rendelkezik míves, vasalt műkőbeton építmények kivitelezésében. Komárom városközpontjában a Turul emlékmű tartószerkezete is a mi munkánkat dicséri.

Első lépésként elkészítettük a kerítéselemek szerkezeti terveit. Az anyagminőségről és a felületi kiképzésről mintadarabok segítségével született döntés. A tisztán mészkő adalékanyagból és fehércementből készült, felületén érdesített, csiszolt kivitel nyerte el a megrendelő tetszését. A kerítéselemeket acélzsalukban gyártottuk. Az oszlopfőkön kiképzett kör alakú Khi-Ro keresztet (CRISTOS monogramot) digitálisan készített nyomóformával süllyesztettük a illesztünk díszes dombornyomatú szimbólumokat, például városcímert kandeláber oszlopainkba is a megrendelő speciális igénye szerint. A kerítéslapok latin kereszt alakú áttöréseinek kialakítása okozott némi fejtörést. Végül acél és egy speciális rugalmas műanyag kompozitjából állítottuk öszsze a zsaluelemeket. A fehér műkőbetonon élesen kirajzolódnak az esetleges acélkorrózió hatásai, ezért a kerítéslapok emelésére és mozgatására rozsdamentes acélhüvelyeket építettünk be. A kerítésoszlopok zsaluból való kiemelésére is rozsdamentes köracélból hajlított emelőfüleket használtunk. A gyártósorról kikerülő nyers, fehér műkő kerítéselemek felületét egy kiváló helyi mesterember és csapata vette „kezelésbe”. Részben homokszórással, részben csiszolással varázsolták terméskő-hatásúvá. Speciális acélkalodát készítettünk az elemek szállításához.

A gyártósablon előkészítése

Az építési helyszín kötöttségei miatt egy meglévő szerkezet átépítése komplikáltabb feladat, mint egy vadonatúj objektum létrehozása. A bicskei sírkert esetében ez hatványozottan így volt. A régi kerítés közvetlen közelébe, gyakorlatilag teljesen a kerítés lábazatának támasztva építettek föl korábban nagyértékű síremlékeket. A kerítés bontása veszélyeztette volna ezeket. A temető főkapujától a vasútállomás irányában lévő kerítés nyomvonala a járda felé néhány centiméterrel kijjebb került, ehhez a megoldáshoz a város hozzájárulására is szükség volt.

Az oszlopfő Khi-Ro kereszttel

A kerítés ünnepélyes átadására és meáldására 2015. november elsején, halottak napja előestéjén került sor. A munkálatokat a város lelkes lokálpatriótái mindvégig nyomon követték. Internetes naplókban, képes beszámolókban tudósítottak minden lényegesebb fejleményről. Öröm volt a számunkra, hogy egy ilyen tevékeny közösség megelégedésére sikerült kamatoztatni szakmai ismereteinket.