Lapszámok

2016. december XXIV. évfolyam VIII. szám

Hernádi Eleonóra: A Dagály vizes komplexum építése a betongyári betontechnológus szemszögéből

Már az Úszó és Vízilabda Európa Bajnokság megrendezéséhez szükséges rekonstrukciós kivitelezési munkák során abban reménykedtünk 2014-ben a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában, hogy talán egyszer Magyarországon is rendezhetünk ebben a sportágban világbajnokságot. Sikerült. A 2017-es Úszó és Vízilabda Világbajnokság helyszíne Budapest lesz. A Betonpartner Magyarország Kft. elnyerte a komplexum kivitelezéséhez szükséges beton gyártását és szállítását, így részesei lehettünk, lehetünk a nem mindennapi kivitelezési feladatnak és a kivételes, olykor speciális betontechnológiának. Minden esetben a műszaki tartalomnak megfelelően helytálló keverékekkel segítettük a kivitelezési folyamatok maradéktalan, gyors kiszolgálását, ezáltal biztosítva a kivitelező vállalását: a hasonló nagyságrendű komplexumok építését tekintve a világon egyedülálló módon a legrövidebb idő alatt jutott el a jelenlegi készültségi fokozatra.

A kivitelezés 2015 tavaszán kezdődött és jelenleg is tart. Az építést összesen 42 db, kifejezetten erre az építési területre tervezett receptúrával szolgáltuk ki, az egyszerű szerelőbetonoktól kezdve a látvány-, az öntömörödő-, a vízzáró-, a zsugorkompenzált és speciális keverékekig.

A közvetlenül a Dunaparton építendő átemelő egység szerkezeti kivitelezése C45/55 XA3 - XK4(H) kopásálló betont igé- nyelt, talajmechanikai szakvélemény alapján agresszív közegre tervezve. A feladatot nehezítette a zúzott adalékanyaggal készített keverék pumpával való bedolgozása, valamint a hideg idő, különös tekintettel a közvetlen vízparti elhelyezkedésre. A munkálatok legjelentősebb betontechnológiai feladatai között szerepelt a 4, egyenként 27 méter magasságú torony csúszózsalus kivitelezése, mely 0-24 órában kívánta a folyamatos betongyártást, illetve a frissbeton gyorsabb vagy lassabb kötésére vonatkozó kivitelezői igények figyelemmel kísérése. A négy torony tetejére egy 0,75 m vastag, különleges zárófödémet építettek, melynek előírt nyomószilárdsága a magasépítési szerkezetek kivitelezése során nem túl gyakran alkalmazott C50/60 volt.

Alaplemez átnézeti terv

Az alaplemezek döntő részét 2015 augusztusa és novembere között építették. Medencéből több is készült: az 50 méteres verseny-, ugró-, a szintén 50 méteres bemelegítő és egy kisebb tanmedence. A versenymedence alaplemeze C30/37- XC4-XD3-XV2-32-F3 minőségű betonnal készült. Az alaplemezek 300-550 m³ közötti betonmennyiséget igényeltek. A 2,5 méter vastagságú lemezeket 3 rétegben öntötték, melyhez folyamatos technológiai háttérrel javasoltuk és biztosítottuk a rétegek összedolgozhatósága érdekében meghatározott késleltetett frissbeton keverékeket, figyelembe véve a környezeti hőmérsékletet, a szállítási távolságot, a betonozási sebességet, hogy a késleltető adalékszer adagolását pontosan meg tudjuk határozni. A lemez kivitelezését az épület két szélén kezdték betonozási egységenként, és az ülepedés mértékének csökkentése érdekében a medence közepe felé haladva terítették a rétegeket.

A nagyobb alaplemezek öntését 12 óra munkavégzési időre kalkulálta a kivitelező, így az első rétegben 12 óra, a második rétegben 9 óra késleltetéssel terveztünk, a harmadik rétegben pedig nem alkalmaztunk kötéskésleltetést. Zökkenőmentesen megtörtént a rétegek összedolgozása, ez biztosította a szerkezet repedésmentes kivitelezését.

A medencefalak kivitelezése hosszú ideig tartott, rövid, maximum 7,5 méteres szakaszokban, sakktáblaszerűen, az egymás mellé betonozások között minimum 4 napos technológiai szünetet beiktatva. 2015 novemberében kezdtük és 2016 februárjában fejeztük be az ide tervezett speciális összetételű betonok gyártását. Nagyon fontos a vízzáró betonok esetében a tervezők által előírt repedéstágasság, mert meg kell gátolni a frissbeton zsugorodásából származó repedések kialakulását. A medencéhez tervezett speciális betonunkkal azt a célt kívántuk elérni, hogy a statikus tervező által megadott 0,15 mm-es repedéstágassági értéket 0,1 mm-re csökkentsük. Ennek az értéknek a biztosítása a vasalási hányad növelésével is elérhető, ám az igen magas vashányadot eredményezett volna, így a különbséget betontechnológiával biztosítottuk. A speciális keverék tervezésénél szem előtt tartottuk a fokozott vízzárást, a zsugorodás csökkentését és a zsugorodási repedések kialakulásának megelőzését.

Eddig a vízzáró betonok kivitelezése (medencék, tározók) - a folyamatos víznyomás miatt a megengedett vízbehatolás mértékének biztosítása érdekében - utólagos vízszigetelő anyagok alkalmazását igényelte. A vízzáró betonösszetételt most úgy terveztük meg, hogy ne legyen szükség utólagos vízszigetelő anyagok alkalmazására, ezzel is csökkentve a kivitelezési időt és biztosítva a „vízhatlan” száraz szerkezet építését. Ezt az alkalmazott kiegészítő poranyaggal, a zsugorodáskompenzáló likvid adalékszerrel, illetve a zsugorodást nagymértékben csökkentő poranyaggal és a vasalást optimalizálható szerkezeti (statikailag méretezhető) szállal terveztük meg, C30/37-XC4-XD2- XV2-16-F3 és F4 minőségben. A tavaly szeptember végén kezdődött medenceépítéseket a bemelegítő és tanmedencével együtt ez év áprilisában fejeztük be.

Versenymedence zsaluzási terv

A tökéletes kivitelezési technológia mellett az összetétellel biztosítottuk a zárt, megfelelően tömörített pórusszerkezetet, a zsugorodáskompenzálást, a mentességet, és ezáltal az abból adódó repedések kialakulását. A tervezett összetétellel annyira lecsökkent a kivitelezési folyamat ideje, hogy jóval hamarabb készültek el a szerkezetek, mint ahogy azt megszoktuk a világ hasonló jellegű építkezéseivel kapcsolatban. Így az egyedülállóan rövid határidőn belül megvalósított építési kivitelezési és betontechnológiát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) példaértékűnek tekinti, és alkalmazni kívánja a további hasonló építkezések során. Reméljük, hogy a Dagály komplexum a 2017-ben megrendezésre kerülő vizes világbajnokságon méltó helyszín lesz a világ élvonalába tartozó kiváló sportolóink számára is.