Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Díjazták a CeMBeton oktatási tevékenységét

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség oktatási programjában végzett munkájának elismeréseként Miskolcon vehette át díszoklevelét Urbán Ferenc, a CEMKUT Kft. ügyvezetője.

A Szövetség az építőipar fejlődésének felgyorsulására, az iparág állandó változására reagálva az utóbbi években előtérbe helyezte a felsőoktatási szakemberképzés támogatását. Céljuk a hallgatók elméleti és gyakorlati ismereteinek elmélyítése a CeMBeton tagvállalatainak segítségével. Elsőként a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel kezdődött el a közös munka, azóta csatlakozott a kezdeményezéshez a Pannon Egyetem és egyeztetések folynak további egyetemekkel is.

Az elmúlt években kurzusok indultak az említett egyetemekkel karöltve, amelyek segítségével a hallgatók elméleti tudásukat gyakorlati tapasztalatokkal is bővíthették, üzem közben tekinthettek meg cementgyárat, betonüzemet és vizsgálólaboratóriumot is. Ezen felül idén a fiatalok zártkörű pályázaton is részt vehettek, amelynek célja, hogy bemutassák a szakmának és a közvéleménynek az egyetemisták kreatív ötleteit a beton előállítására és felhasználására.

Szeptember 2-án a Miskolci Egyetemen ünnepélyes keretek között vehette át a Műszaki Földtudományi Kar díszoklevelét Urbán Ferenc, a CEMKUT Kft. ügyvezetője. A kitüntetéssel a képzésszervezésben, valamint az egyetem és a CEMKUT Kft. együttműködésében vállalt szerepét jutalmazták. „Úgy gondolom, ez az oklevél és a vele járó elismerés nem egyedül engem illet, hanem az egész iparágat, illetve az együttműködésben részt vevő kollégáimat is. Közösen dolgoztunk azért, hogy a felsőoktatásból jól képzett, naprakész tudással rendelkező szakemberek kerüljenek a munkaerő-piacra, akik ismereteik segítségével bármelyik vállalatnál helyt tudnak állni” – mondta Urbán Ferenc az oklevél átvétele után.

Gombkötő Imre, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézetének igazgatója is elismeréssel beszélt a Szövetség felsőoktatásban végzett munkájáról: „A kurzusok olyan speciális tudásanyagot tartalmaznak, amelyek a gyakorló szakemberek sokéves ipari-üzemi tapasztalataira épülnek, ezeket hallgatóink más módon csak ipari gyakorlat során szerezhetnék meg. Másik fontos tény, hogy a képzés során a hazai cementgyártásban jelen lévő vállalatok képviselőin keresztül képet kapnak a cementgyártás teljes hazai vertikumáról.”