Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Betontrendek kívül-belül, földön-vízben

BETONSZOBROK A TENGERFENÉKEN

Jason DeCaires Taylor brit szobrász a betont új szintre hozta, méghozzá a tenger alá. Hétköznapi élethelyzeteket ábrázoló szobrainak különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. Az alkotások olyan speciális sav- és vízálló cementből készültek, amelynek fő tulajdonsága, hogy az ebből készült tárgyak akár 300 évig is épségben maradnak a sós vízben, ugyanakkor nem szennyezik a környezetet. Ennek bizonyítékai a szobrász korábbi művei, amelyek már a természet részévé váltak, hiszen rajtuk különböző tengeri növények és korallok telepedtek meg.

Forrás: http://www.underwatersculpture.com/

BETON A BELSŐÉPÍTÉSZETBEN

A beton megjelenésével befolyásolja az építészetet, neves tervezők alkalmazzák legszebb épületeikhez és belsőépítészeti tárgyaikhoz. Az új látványvilág eléréséhez a beton szépségét és formálhatóságát kell kihangsúlyozni. Az interior elengedhetetlen részét képező tapéták kivitelezése betonból új lendületet vett. Az anyag eddigi, kültéri építészetnél használatos durva felületei és „darabos” látványa nem megengedett. Éles részektől mentes felszín, egyedi formák, és akár különleges színek jellemzik a tapétaként alkalmazott betont.

Forrás: http://www.casadeco.fr/en/

BETON, ACÉL ÉS FA

A beton különleges tulajdonságai legtöbbször magában az anyagban vannak, nem mindig van szükségünk speciális adalékszerre. Ezt figyelembe véve készült el ez a San Franciscó-i betonkert, amely egyben a partszakasz megtámasztásra is kiváló. A beton erősségét és tartósságát acéllal ötvözve még strapabíróbb hatás érhető el. A faanyag jelenléte a kertet természetközelebbivé alakítja, a látványt melegségével emeli. A remek ötvözés eredményeként lett ez a kert 2015-ben díjnyertes!

Forrás http://barensfeld.com/