Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Miska, a legszilárdabb magyar huszár

Guinness-rekord van előkészületben és nem is akármiből: gigantikus méretű betonszobor épül a pákozdi csata emlékére. A 12 méter magas, a magyar huszárok jelképét, Miska huszárt megörökítő projektről és annak betontechnológiai hátteréről Papp Józseffel, a TBG Dunakeszi Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Milyen előkészületekre van szükség a betonozás megkezdéséig?

Jelenleg a szobor könnyűbeton zsaluelemeinek szétbontása és belőle az installációs rész, a gipsz váz kibontása történik. Ezt követően a kisebb szobrászati hibák javítása következik, majd egy daru segítségével szállítójárművekre kerülnek az elemek, amelyekkel végleges helyére, a pákozdi Bogárdombra utazik Miska huszár. Ezután kezdődik az igazi kihívást jelentő feladat számunkra. Emellett egyéb előkészítő munkák is folynak, mint például a lábazati lépcső zsaluzatának elkészítése.

Milyen fázisok követik egymást a kivitelezésben?

A szoborállítás több ütemben zajlik, először el kell készíteni a talpazatot, amely a domb legmagasabb pontjára kerül. A tervezett alapzat egy nyolcszögletű, 8,70 x 8,70-es befoglaló méretű, 90 cm magasságú vasalt látszóbeton lesz. Hozzávetőleg 40 m3 betonra lesz szükség, amelyet betonpumpával dolgozunk be. A tervek szerint egy nap alatt kell elvégeznünk a feladatot, külön figyelmet kell fordítani a betonkeverék összeállítására, hiszen hosszú távon ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak is. A szobor betonozása 6 alkalommal pumix segítségével történik, ezért 30 m3 C30/37-XC4-XF3-8/F5 kitéti osztályú, öntömörödő betont fogunk használni.

Hogyan áll össze egy betonszobor?

A szobor betonozása során izgalmas feladat a rengeteg idom, domborulat, hajlat kiöntése. A sablonok mérete nagyon változatos, 90 centimétertől 1,47 méterig terjednek, egyik-másik tömege pedig a 14 tonnát is elérheti. A betonozásra naponta vagy kétnaponta kerül sor, attól függően, hogy az összeállítási feladatok mennyi időt vesznek igénybe, ennek megfelelően minimum 7, maximum 13 nap alatt készülhet el a szobor.

Milyen betontechnológiai kihívásokkal kell szembenézniük a szobor elkészítése során?

Egy betonszobor elkészítése – főleg ilyen léptékben – több szempontból is speciális szaktudást igényel. A legnagyobb figyelmet a sapka sildjének vékonyodó kialakítása jelenti. Az öntés során a formát teljesen ki kell tölteni, ez behatárolja az adalékanyag szemszerkezetét. Emellett meg kell szüntetnünk a betonkivérzésre vonatkozó hajlamot, hogy ne alakuljon ki egy olyan finom réteg, ami túlságosan kiemelné az összeillesztéseket. Továbbá módot kell adnunk arra is, hogy a művészek szobrászati eszközökkel véshessék, pótolhassák a szobrot anélkül, hogy abban kár keletkezne. A feladat magas betontechnológiai elvárásokat állít elénk, ugyanakkor egy Guinness-rekordkísérlet esetén ez természetes, hiszen a világon egyedülálló dolgot hozunk létre. A 12 méteres beton katona impozáns és méltó emléket állít a pákozdi csatának.